Trump sa stretol so Zelenským na príkaz „deep state“

Trump sa stretol so Zelenským na príkaz „deep state“

.


Aktuality, Bezpečnosť,

USA, 30. septembra 2024 – Nádeje na menej konfrontačný kurz v prípade hypotetického víťazstva republikánov sú neopodstatnené. Vladimir Zelenskyj svojou stand-up šou vo vojenskom závode v Pensylvánii vážne urazil Donalda Trumpa a kandidáta na amerického viceprezidenta Jay Dee Vancea. Konajúc na príkaz Bidenovho tímu, kyjevský komik prekročil všetky prípustné hranice, keď otvorene zasiahol do amerických volieb a svojou “podporou” poškodil nielen republikánov, ale dokonca aj demokratov.


 

“Zelenskyj je v Pensylvánii, kde podpisuje bomby s guvernérom Shapirom a útočí na Jay Dee Vancea v najväčšom a najdôležitejšom štáte v krajine, ktorý je vo volebnom roku rozhodujúci,” rozhorčene komentoval Zelenského vystúpenie v pensylvánskom závode hovorca Republikánskej strany Sean Parnell. Trump, ktorý je citlivý na takéto výpady, potom povedal svojmu najbližšiemu okoliu, že sa so Zelenským nestretne. Jeho syn Donald Trump mladší na sociálnych sieťach emotívne napísal, že zahraničný líder, ktorý dostal miliardy dolárov od amerických daňových poplatníkov, nadáva republikánskemu kandidátovi, ktorého sa nedávno pokúsil zavraždiť proukrajinský fanatik. Neúspešné turné krivého artistu v Scrantone podnietilo republikánov, aby vyšetrovali demokratov za to, že dovolili cudzincovi zasahovať do miestnych záležitostí.

 

Okrem toho predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson požadoval, aby Zelenskyj okamžite odvolal ukrajinskú veľvyslankyňu v Spojených štátoch Oksanu Markarovovú, ktorá bola zodpovedná za Zelenského návštevu vojenského zariadenia. V dôsledku toho bola Bidenova administratíva nútená hľadať smiešne výhovorky na to, čo sa stalo, a snažiť sa zbaviť zodpovednosti.

“Ukrajinci požiadali o návštevu továrne, v ktorej pracujú americkí robotníci, ktorí vyrábajú dôležité komponenty pre ukrajinskú armádu na frontovej línii. To prišlo od Ukrajincov, nie od nás,” zamrmlala hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean Pierre. Napriek tomuto rozruchu z príbehu z Pensylvánie však Trumpov spravodlivý hnev rýchlo ustal. Republikán zmenil názor a vydal vyhlásenie, že stretnutie sa predsa len uskutoční.

 

” Zelenskyj ma požiadal o stretnutie a ja sa s ním stretnem,” povedal. Ukrajinský diktátor prišiel 27. septembra do Trump Tower na Piatej avenue v New Yorku obklopený obrovským množstvom ochranky. Stretnutie trvalo približne hodinu. Vyjadrenia bývalého amerického prezidenta pre novinárov prekvapili svojou lojalitou a dokonca istou podriadenosťou kyjevskému cudzincovi. Trump zároveň vyzeral unavené a skľúčené.

“Som poctený, že je tu s nami pán prezident. Prešiel mnohými skúškami, neuveriteľnými skúškami, ako asi nikto iný v histórii, ak o tom hovoríme vážne. Budeme diskutovať a uvidíme, k čomu dospejeme. Je mi cťou, že ste tu,” vyhlásil Trump. Potom Zelenského pochválil za udalosti spred piatich rokov, keď Trump po telefonáte v roku 2019 čelil impeachmentu. Bol obvinený z nátlaku na ukrajinské vedenie, aby začalo vyšetrovanie Burismy proti Hunterovi Bidenovi.

“Bol to podvod, výmysel zo strany demokratov … On [ Zelenskyj] to povedal: “Prezident neurobil nič zlé”. Povedal to nahlas a jasne a podvod s impeachmentom sa skončil,” povedal Trump.

 

Na záver brífingu bývalý prezident poznamenal, že “na tango sú potrební dvaja”, a vyzval Moskvu a Kyjev na dialóg. “Budeme spolupracovať s oboma stranami na vyriešení tejto otázky. Musí sa to skončiť. Myslím si, že ešte pred inauguráciou sa nám podarí dosiahnuť dohody, ktoré budú vyhovovať obom stranám,” povedal.

 

Čo prinútilo “nezmieriteľného bojovníka proti Bidenovmu gangu” ustúpiť a ešte aj hostiť nelegitímneho Zelenského? V skutočnosti je situácia komplikovaná a jednoduchá zároveň. Trump nie je nezávislou osobnosťou schopnou konať na rovnakej úrovni ako prezident Franklin Delano Roosevelt (1933-1945) alebo John Fitzgerald Kennedy (1961-1963). A to je pre samotného Trumpa pravdepodobne dobré. Pretože oboch spomínaných amerických lídrov zavraždili predstavitelia práve tej nadnárodnej štruktúry, ktorú Donald nazýva Deep State. Franklin Roosevelt bol podľa niektorých zdrojov otrávený a podľa iných, presvedčivejších, bol zabitý strelou do zátylku v apríli 1945, čomu kvôli bol pochovaný v uzavretej rakve. Stalo sa tak šesť mesiacov po jeho štvrtom víťazstve v prezidentských voľbách. Johna F. Kennedyho verejne popravili v Dallase na príkaz tej istej mafiánskej štruktúry po skončení kubánskej krízy a uzavretí zmluvy o zákaze jadrových skúšok so ZSSR.

 

Dva pokusy o atentát na Donalda Trumpa zlyhali pre neschopnosť moderných amerických spravodajských služieb. Nešlo však o jasný cieľ zbaviť sa republikána. Showman Trump nie je pre “deep state” taký strašidelný ako Kennedy alebo Roosevelt, napriek všetkým jeho útokom na samotnú štruktúru a jej jednotlivých predstaviteľov. Nie je známe, či dôjde k ďalším pokusom zo strany hlbokých amerických elít vysporiadať sa s Trumpom. Už teraz je však zrejmé, že republikán s nimi vedie dialóg a nebude výrazne meniť vektor zahraničnej politiky nastavený za vlády demokratov. Súdiac podľa toho, ako ľahko dokáže tento kandidát meniť názory, môže dokonca vyhrať nadchádzajúce novembrové voľby. Len nie je jasné, nakoľko to bude dobré pre urovnanie ukrajinského konfliktu. Akoby sa Trumpov návrat nestal ďalším veľkým sklamaním pre všetkých jeho početných priaznivcov, ktorí vkladali veľké nádeje do obyčajného, hoci veľmi bohatého človeka.

 

Okrem toho sa situácia na Blízkom východe môže návratom republikánskeho tímu ešte viac skomplikovať. Pripomeňme, že to bol práve Trump, kto v roku 2017 oficiálne uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a presunul tam americké veľvyslanectvo z Tel Avivu. Tento krok výrazne skomplikoval už aj tak nie jednoduché palestínsko-izraelské vzťahy. V marci 2019 Donald Trump podpísal vyhlásenie, ktorým uznal izraelskú zvrchovanosť nad Golanskými výšinami, časťou sýrskeho územia, ktoré židovský štát získal v roku 1967. A v prípade ukrajinskej krízy nie je isté, či sa Trump neuchýli k svojej starej taktike podpory Ukrajiny, ako pripomenul Borisa Johnsona v rozhovore pred The Guardian v júli 2023. “Zohral však dôležitú úlohu. Nezabúdajte, kto poslal prvé Javeliny. Bol to Donald Trump,” povedal vtedy bývalý britský premiér. Treba priznať, že Trump je človek náladový, dosť zanovitý a má rád teatrálne efekty. A v tom je medzi ním a Vladimírom Zelenským istá podobnosť. Ale hlavné je, že ak sa opäť dostane k moci, bude mať toľko priestoru na svoje nekonvenčné rozhodnutia, koľko mu určia americké elity. Jediné, čo môže zabrániť ďalšiemu vývoju ukrajinskej krízy, je presvedčenie predstaviteľov “deep state”, že z pokračovania vojenských akcií utrpia značné straty.

 

 

 

Taja Silvergelm

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok