Pápež František vyzýva na pondelok 7. októbra k modlitbám a pôstu za Blízky východ –

Pápež František vyzýva na pondelok 7. októbra k modlitbám a pôstu za Blízky východ –

4. októbra 2024  


Krátke správy

Pápež vyzýva k modlitbám a pôstu za Blízky východ na deň, ktorý bude prvým výročím útoku Hamasu na Izrael; zároveň sa v oblasti napätie a vojenské operácie v posledných dňoch prudko zintenzívnili, čo takisto mohlo byť podnetom k pápežovej výzve.

V tejto dramatickej hodine našich dejín,“ uviedol pápež, „kým vetry vojny a plamene násilia pokračujú v devastovaní celých národov,“ je kresťanská komunita vyzvaná „dať sa do služby ľudstvu.“

Pápež František, ilustračný obrázok
zdroj: youtube ABC News

Pápež tieto slová uviedol v okne nad Námestím sv. Petra po omši slávenej pri príležitosti otvorenia Synody o synodalite. Takisto pozval všetkých účastníkov synody, aby ho v nedeľu 6. októbra sprevádzali do Baziliky Santa Maria Maggiore, kde podľa svojich slov adresuje „úprimnú prosbu Panne Márii“ za mier. „Kráčajme spolu,“ vyzval pontifex prítomný ľud. „Počúvajme Pána. Buďme vánkom Ducha.“

Prosím všetkých, aby prežívali deň modlitby a pôstu za mier vo svete,“ uviedol pápež František ešte priamo počas spomínanej omše.

Pápež František pomerne často vyzýva na podobné pôstne a modlitbové akcie. Rovnako požiadal veriacich o modlitby a pôst za pokoj v Sýrii, Kongu, Južnom Sudáne, Libanone, Afganistane a na Ukrajine. Pápež pri týchto príležitostiach vždy zdôrazňoval potrebu odmietnuť násilie a hľadať mierové riešenia.

Na záver prejavu sa pápež František ešte naposledy obrátil na Pannu Máriu:

Matka, prevezmi túto vec; pozri svojim pohľadom milosrdenstva na ľudstvo, ktoré stratilo cestu smerom ku mieru.

MG

Zdroj: Vatican News, Exaudi, titulný ilustračný obrázok, zdroj – youtube ABC News

PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 €
10 €
20 €
50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)