Stretnutie s týmito nezabudnuteľnými rečníkmi na Rímskom fóre života si určite nenechajte ujsť

Stretnutie s týmito nezabudnuteľnými rečníkmi na Rímskom fóre života si určite nenechajte ujsť

Predstavte si, že sa zapojíte do rozhovoru medzi biskupom Josephom Stricklandom a Georgeom Farmerom, generálnym riaditeľom Candace Owens’ podcastu. Potom si predstavte, že prejdete k hotelovému kávovaru a počujete, ako vatikánsky korešpondent LifeSiteNews’ Michael Haynes informuje šéfredaktora Johna-Henryho Westena o najnovších správach zo synody v Ríme predtým, ako zmizne, aby napísal článok. Neďaleko odborník na zjavenia Xavier Reyes-Ayral a David Rodríguez z Fatimského centra diskutujú o proroctvách svätej Jacinty Marto.

K takýmto stretnutiam a rozhovorom dochádza na Rímskom fóre života, či už v samotnom Večnom meste, alebo “v exile,” tento rok v Kansas City v štáte Missouri. Keď ste vášnivým čitateľom konzervatívnych alebo katolíckych spravodajských médií, nie je nič lepšie, ako keď si môžete priradiť tváre k menám, ktoré ste si všimli pri zaujímavých článkoch, a potom máte odvahu pozdraviť sa. Je to vzácny zážitok predstaviť sa tvorcom správ, ako je biskup Strickland, a redaktorom správ, ako je John-Henry Westen. A niekedy, ako sa to stalo účastníkom minuloročného Rímskeho životného fóra, ste na mieste, keď prejav – alebo prečítanie listu – zmení smer života alebo prenesie boj za katolícku vieru na otvorenú pôdu.

Ak vám táto narážka unikla, hovorím o odvážnom prejave biskupa Stricklanda’v ktorom prečítal plamenný list od priateľa, ktorý nazval pápeža Františka uzurpátorom a vtedajšiemu biskupovi z Tyleru v Texase odkázal “nechoď do Ríma a pekne sa hraj.”

“Kráľovná mučeníkov ťa povolala a ty nemôžeš rozdeľovať pravdu po kúskoch,” prečítal biskup nahlas. “Veď či nám nebolo povedané, že pravda nás oslobodí. Synoda zhromaždila v Ríme zbabelcov, tých, ktorí nielenže odmietajú zomrieť za nášho Pána a jeho Cirkev, ale dokonca požadujú, aby sa zmenili jeho večné pravdy. A ak sa s nimi pekne hráte, tak sa vysmievate mučeníkom.“”

Poslucháči biskupa Stricklanda’boli strhnutí, prikovaní k stoličkám a o niekoľko dní neskôr pápež František odvolal dobrého biskupa z jeho stolice v Tyleri v Texase. A to je maličkosť, ale navždy si budem pamätať, že som biskupovi v to ráno podal šálku kávy.

Biskup Strickland je aj tento rok hlavným rečníkom Rímskeho fóra života. Ďalším prednášajúcim spájaným s nedávnymi titulkami je George Farmer, výkonný riaditeľ podcastu “Candace”, človek, ktorý sa radšej držal v úzadí ako jeho otec Michael Farmer, britský podnikateľ, ktorý je teraz doživotným peerom v Snemovni lordov, a jeho manželka Candace Owensová.

V apríli 2024 interview pre britský ’Katolícky denník Catholic Herald, Farmer hovoril o svojej intelektuálnej konverzii ku katolicizmu na univerzite, o svojom duchovnom obrátení, keď stretol Owensovú, a o svojom “exkluzívnom” záujme o vieru. Farmer sa radšej nenecháva “vtiahnuť do politických vírov”, ktoré ho podľa neho odvádzajú od jeho “konečného cieľa, ktorým je kultúrna obnova Západu.” Bolo by zaujímavé zistiť, čo si myslí o víre, ktorý nasledoval po odvážnom vyhlásení jeho manželky, že “Kristus je kráľ.”

George Farmer je človek, ktorého rozšírený názor na modernizmus – zotavenie z neho je témou tohtoročného Rímskeho životného fóra – si budete chcieť vypočuť osobne. V nedávnom rozhovore s LifeSiteNews o modernizme Farmer povedal, že je “úplne protikladný učeniu Cirkvi.”

“Ako katolíci, ako nasledovníci Krista, sa musíme snažiť riadiť len večnými pravdami, ktoré nám boli odovzdané prostredníctvom Božieho slova a tradície,” vyhlásil.

Ďalšou osobou, ktorú sa veľmi oplatí vypočuť na túto tému, je Dr. Janet E. Smithová, nedávno penzionovaná profesorka seminára a teologička. Smithová mohla opísať Rímske fórum života, keď reagovala na zhromaždenie pre “zotavujúcich sa tradicionalistov” vtipne poukázala na oveľa väčšiu potrebu konferencie pre tých, ktorých zranil modernizmus.

Doktorka Smithová napísala viacero kníh, ktoré sú zaujímavé najmä pre zástancov života a rodinných aktivistov, vrátane štyroch prác o pápežovi Pavlovi VI’Humanae Vitae, a je všeobecne uznávanou rečníčkou. Podľa slov jedného z čitateľov LifeSiteNews, Tihamera Toth-Fejela, “Väčšina ľudí, keď im položíte otázku, vám dá intelektuálny ekvivalent nanuku. Janet rozdáva žalude, z ktorých vyrastú majestátne duby.”

To mi pripomína LifeSiteNews, ktorý vyrástol zo žaluďa na internetovej diskusnej nástenke na rozkvitajúcu multimediálnu prezentáciu, ktorou je dnes. Vďačíme za to našim kanadským spoluzakladateľom Stevovi Jalsevacovi a Johnovi-Henrymu Westenovi, ktorý vystúpi na Rímskom fóre o živote v exile.

John-Henry stojí na čele LifeSiteNews už 27 rokov, čo je obdobie, ktoré zahŕňa súmrak svätého Jána Pavla II, krátkodobé nádeje Benediktovho pontifikátu a bezprecedentný chaos na čele s pápežom Františkom. Určite poslucháčov očarí, keď bude hovoriť o súčasnej modernistickej kríze. Nedávno John-Henry povedal reportérovi, že “kríza tohto pontifikátu dosiahla epické rozmery, ktoré prevyšujú všetky predchádzajúce krízy v dvetisícročných dejinách Cirkvi”a dodal, že Rímske fórum života “bolo od svojho vzniku v roku 2014 jasným varovaním pred krízou Františkovho pontifikátu. Je to najdlhšie trvajúca dôsledná opozícia voči Františkovej agende presadzovania nového evanjelia.

Takýto jasný prejav môžete určite očakávať aj na Rímskom fóre života v exile, ktoré sa uskutoční 17. a 18. októbra v hoteli InterContinental Kansas City at the Plaza.

Medzičasom, ako už bolo spomenuté, na fóre budú dvaja odborníci na mariánske zjavenia. Prvým je Reyes-Ayral, francúzsky autor, ktorý napísal encyklopedický zväzok o hlásených pozorovaniach a posolstvách Panny Márie, najmä vo Francúzsku, a David Rodríguez, brat otca Michaela Rodrígueza (ktorý, žiaľ, nakoniec nebude mať prednášku), z Fatimského centra.

Z Fatimy, Akity a ďalších kľúčových miest prišlo mnoho triezvych posolstiev týkajúcich sa temných dní pre Cirkev a ľudstvo a Reyes-Ayral a Rodríguez budú určite hovoriť o tom, ako sa vzťahujú na časy, ktoré prežívame.

Súpiska Rímskeho fóra života v exile má aj neskorý prírastok vo filmovom producentovi a humanitárnom pracovníkovi Jasonovi Jonesovi z Projektu zraniteľných ľudí. Dlhoroční čitatelia LifeSiteNews si určite pamätajú, že Jones bol výkonným producentom filmového hitu z roku 2006 o ochrane života Bella, v ktorom si zahral Eduardo Verástegui.

Nakoniec budú mať účastníci možnosť vypočuť si a porozprávať sa s Haynesom, starším vatikánskym korešpondentom LifeSite’. Vo svojom mladom živote má bohaté skúsenosti, keďže vyrastal v Anglicku, vzdelával sa na veriacej katolíckej vysokej škole v Novom Anglicku a potom ho LifeSite poslal do Ríma, aby robil reportáže priamo na mieste. Okrem žurnalistiky napísal aj mariologické a teologické diela a okrem rozprávania o zákulisí Tlačovej kancelárie Svätej stolice bude mať určite čo povedať aj o ozdravení z modernizmu prostredníctvom Máriinho’príhovoru.

Čas na získanie výhodnej ponuky na izbu v hoteli InterContinental Kansas City at the Plaza sa však kráti. Ak chcete využiť zvýhodnenú cenu hotela, musíte si ho rezervovať do stredy – teda 3. októbra. Samotné Fórum života v exile v Ríme sa začína o dva týždne vo štvrtok, takže si budete chcieť kúpiť lístky čo najskôr. A ak nemôžeš’ísť sám, ale chceš sponzorovať niekoho, kto môže, môžeš mu kúpiť lístok na našej stránke Rome Life Forum TAM.

Udalosť prezentuje LifeSiteNews a sponzorujú UbeCubeFatimské centrum, the Koalícia za zrušených kňazov, the Projekt Zraniteľní ľudia, a autor Katolícke hlasovanie a smrteľný hriech.