Coloradský arcibiskup vyzýva laikov, aby v novembri hlasovali proti radikálnemu pro-potratovému dodatku

Coloradský arcibiskup vyzýva laikov, aby v novembri hlasovali proti radikálnemu pro-potratovému dodatku

Arcibiskup Samuel Aquila sa ohradil proti navrhovanému dodatku “Právo na potrat”, ktorý by v Colorade zrušil prakticky všetky obmedzenia potratov až do narodenia dieťaťa.

Aquila, ktorý vedie denverskú arcidiecézu od roku 2012, v otvorenom liste laikom uverejnenom minulý týždeň v denverskom katolíckom časopise vyslovil ostrú kritiku dodatku 79.

Po tom, ako čitateľom pripomenul, že katolíci sú povinní “podporovať dôstojnosť ľudského života od okamihu počatia až po prirodzenú smrť,” Aquila vysvetlil hlavné dôvody, prečo by sa malo proti tomuto opatreniu, ktoré na schválenie potrebuje 55 % podporu, postaviť.

“Tento návrh robí tri veci, ktoré sú v rozpore s dôstojnosťou ľudskej osoby,” píše. “Vytvára ústavné právo na neobmedzené interrupcie počas všetkých 40 týždňov tehotenstva, odstraňuje zákony o oznamovaní rodičom a umožňuje financovanie interrupcií daňovými poplatníkmi, čo je v súčasnosti zakázané.”

Aquila ďalej poukázal na to, že od zrušenia rozsudku Roe v. Wade v roku 2022 v štáte pribúdajú neskoré interrupcie. Poznamenal, že “propotratová loby zneužíva zlomené matky a rodiny, aby presadila svoju vec.”

Aquila ďalej pripomenul, že “niektorí katolíci sa dnes nechali zlákať hlasom hada, ako Adam a Eva pri páde, a podporujú tento ústavný dodatok vytvárajúci takzvané ‘právo’ na potrat.”Potom vyzval katolíkov, aby toto opatrenie nepodporili, aby neprešlo.

Aquila, ktorý má teraz 74 rokov a od núteného odchodu do dôchodku ho delí už len rok, bol spoľahlivým hlasom v boji za kultúru života. Viac ako dve desaťročia sa dôsledne zastával nenarodených detí.

V roku 2021 Jeho Excelencia odsúdila podávanie svätého prijímania politikom podporujúcim potraty a iným heterodoxným katolíkom, ktorí zotrvávajú v ťažkom hriechu. V roku 2021 bol tiež jedným z viac ako desiatky amerických prelátov, ktorí verejne podporili list vtedajšieho predsedu USSCB JoséGomeza zverejnený v deň inaugurácie, v ktorom kritizoval disidentské, radikálne postoje Joea Bidena k potratom a sexualite. Aquila tiež podporil výzvy na odmietnutie svätého prijímania pre Bidena v roku 2020 a v tom istom roku pokarhal ľavicových biskupov, ktorí tvrdili, že potraty nie sú “prvoradou” volebnou otázkou. Vystúpil na mnohých pro-life pochodoch.

Aquila’obhajoba ortodoxného katolíckeho učenia sa neobmedzila len na potraty. V novembri 2023 vydal pastorálny pastiersky list, v ktorom podčiarkol “katastrofálne” účinky rekreačného užívania marihuany na jeho štát. Taktiež vyhrešil pro-LGBT kardinála Roberta McElroya za to, že chce podávať sväté prijímanie homosexuálom a cudzoložníkom, ktorí podľa neho žijú v “objektívne ťažkom hriechu.” Medzitým v roku 2022 obvinil nemeckých biskupov zo “zrady evanjelia” v ich snahe o “synodálnu cestu.”

Ak sa chcete dozvedieť viac o dodatku 79 a o nebezpečenstve, ktoré predstavuje pre nenarodený život, navštívte webovú stránku organizácie Right to Know Colorado kliknutím na tento odkaz.