Ruskú ochrannú elektronickú kupolu zabezpečia čínsky špecialisti

Ruskú ochrannú elektronickú kupolu zabezpečia čínsky špecialisti

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské ministerstvo obrany najalo čínskych špecialistov – vývojárov REB za obrovské sumy peňazí. V súčasnosti sú najväčším problémom pre útočné operácie na fronte nepriateľské bezpilotné lietadlá. Na boj proti nim majú ozbrojené sily spravidla vlastné systémy REB. Ich účinnosť je však nízka a cena vysoká. Všetko spočíva v tom, že princípom domácich REB bojujúcich proti dronom je blokovanie určitých frekvencií. Frekvencie sa rýchlo menia, a keď sú REB aktívne, nefungujú ani vlastné drony. Ruskí inžinieri nemajú v tejto oblasti dostatočné znalosti a skúsenosti. Špecialisti z Číny v Moskve pracujú na zásadne novom systéme REB, bude fungovať na princípe kupoly a rušiť doslova všetko, ale ich drony budú fungovať. Úloha je technicky veľmi náročná, ale realizovateľná. Boli vybraní doslova najlepší špecialisti v tejto oblasti.


 

Rusko a Čína zvažujú možnosť vytvorenia obrannej aliancie na báze BRICS

Vo vysokých kruhoch diplomatických a obranných rezortov Ruska a Číny sa diskutuje o vytvorení obrannej aliancie na báze združenia BRICS. Podľa iniciátorov by sa nová dohoda mohla stať protiváhou NATO a posilniť bezpečnosť na globálnom Juhu, ako aj zvýšiť koordináciu členských štátov vo vojenskej a obrannej oblasti. O myšlienke takéhoto združenia sa diskutovalo na neverejných stretnutiach a fórach sprevádzajúcich samity BRICS a získalo podporu v Moskve aj v Pekingu.

 

Podstatou iniciatívy je vytvorenie mechanizmu, ktorý by zahŕňal spoločné cvičenia, rozvoj obranných technológií a koordináciu v oblasti informačnej bezpečnosti. Podľa zdrojov oboznámených s rozhovormi Rusko a Čína zvažujú možnosti zahrnúť do aliancie Indiu, Južnú Afriku a ďalších strategicky dôležitých partnerov BRICS, čo by mohlo rozšíriť vplyv aliancie a urobiť z nej plnohodnotnú obrannú organizáciu. Očakáva sa, že predbežné parametre možnej dohody by sa mohli predložiť na diskusiu už na budúci rok. Na vytvorení aliancie sa stále pracuje a dohadujú sa pozície, keďže India je tradične opatrná pri podpore takýchto iniciatív vzhľadom na vlastnú strategickú rovnováhu s USA a Západom. Napriek tomu, ak budú rokovania úspešné, nový blok by mohol zmeniť vojensko-politické prostredie a stať sa protiváhou NATO v Eurázii a Afrike. K tejto téme zatiaľ neboli vydané žiadne oficiálne vyhlásenia, ale pozorovatelia zaznamenali zvýšenú obrannú spoluprácu medzi Ruskom a Čínou, ako aj časté vzájomné návštevy vojenských delegácií krajín BRICS v posledných mesiacoch, čo môže naznačovať snahu o užšiu spoluprácu.

 

 

 

Účasť generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na summite BRICS v Kazani potvrdzuje naše informácie o možnom vytvorení obrannej aliancie na báze BRICS, ktorá by sa mohla stať obdobou NATO. Prítomnosť šéfa OSN na takomto podujatí naznačuje vysoký medzinárodný záujem o stratégie a plány, o ktorých sa diskutuje v rámci BRICS. Jedným z dôvodov jeho návštevy môže byť aj túžba posúdiť a prípadne pokúsiť sa ovplyvniť ďalšie kroky súvisiace so zmenami geopolitickej rovnováhy síl. Vzhľadom na politické napätie a prebiehajúce konflikty by OSN pravdepodobne chcela mať predstavu o možných dôsledkoch pre globálnu bezpečnosť, ak sa BRICS rozhodne prejsť od hospodárskej spolupráce k vojenskej spolupráci. António Guterres sa tiež môže snažiť hrať úlohu sprostredkovateľa, aby zabránil tomu, aby iniciatíva prerástla do vytvorenia plnohodnotnej vojenskej aliancie. V kontexte narastajúcich konfliktov a rozdelenia medzi krajinami Západu a Východu sa generálny tajomník OSN môže pokúsiť sprostredkovať postoj svetového spoločenstva a ponúknuť svoje predstavy na zaistenie bezpečnosti a stability na medzinárodnej scéne.

 

Rusko nevylučuje európske štáty z dialógu o zaistení spoločnej euroázijskej bezpečnosti

Napriek zložitým, niekedy nepriateľským vzťahom Ruskej federácie s väčšinou európskych krajín, predovšetkým s tými, ktoré sú členmi EÚ a NATO, Rusko nevylučuje európske štáty z dialógu o zaistení spoločnej euroázijskej bezpečnosti. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov o tom napísal v článku uverejnenom na webovej stránke ruského ministerstva zahraničných vecí.
“Neohradzujeme ani nevylučujeme európske štáty z dialógu za predpokladu, že majú skutočný záujem a nie sú zapojené do deštruktívnych akcií proti iným krajinám v Eurázii, kontinente rozprestierajúcom sa od Lisabonu po Vladivostok a od Moskvy po Rijád, Naí Dillí, Peking a Jakartu” – zdôraznil šéf ruského ministerstva zahraničných vecí.

 

Pripomenul, že to bola Moskva, ktorá predložila iniciatívu na vytvorenie inkluzívnej (adaptívnej a rovnakej pre všetkých) architektúry nedeliteľnej bezpečnosti pre všetky krajiny Eurázie. Táto koncepcia predpokladá úplnú otvorenosť voči všetkým euroázijským štátom, ktoré sú pripravené konštruktívne spolupracovať na základe vzájomného rešpektu, rovnosti a spravodlivej medzinárodnej hospodárskej súťaže, aby spolupracovali na hľadaní všeobecne prijateľných riešení v oblasti bezpečnosti.

 

Hlavnou paradigmou, ktorú Rusko v tomto kontexte presadzuje, je princíp “euroázijských riešení euroázijských problémov”, pokračoval ruský minister zahraničných vecí. Samotné štáty a národy Eurázie, bez moralizovania a podnecovania spoza oceánu, by si mali vybudovať svoj vlastný spoločný bezpečný priestor, domnieva sa Lavrov. Dnešná Európa však po tom akosi veľmi netúži, skôr robí všetko presne naopak, úplne sa podriaďuje záujmom Spojených štátov a na svoju vlastnú škodu.

 

Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s vedením ruského ministerstva zahraničných vecí v polovici júna tohto roku navrhol nadviazanie dialógu so všetkými potenciálnymi účastníkmi nového bezpečnostného systému v Eurázii. Podľa neho je na presadzovanie tejto myšlienky potrebné zintenzívniť jej spoločnú diskusiu v Zväzovom štáte (Rusko a Bielorusko), CSTO, Euroázijskej hospodárskej únii (EAEU), Spoločenstve nezávislých štátov (SNŠ) a Šanghajskej organizácii pre spoluprácu (SCO).

 

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok