Prerušované hladovky sú účinnejšie ako lieky na diabetes

Prerušované hladovky sú účinnejšie ako lieky na diabetes

Nová štúdia ukázala, že prerušovaný pôst „môže slúžiť ako účinná prvá zmena životného štýlu“ u pacientov s diabetom 2. typu, čím sa potenciálne eliminuje používanie antidiabetických liekov.

Pred viac ako sto rokmi sa verilo, že pôst pomáha vyliečiť cukrovku tým, že rýchlo zastaví jej progresiu a v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov spôsobí úplné vymiznutie všetkých jej prejavov.

Nová štúdia zverejnená 21. júna ukazuje, že prerušovaný pôst môže kontrolovať hladinu cukru v krvi efektívnejšie ako populárne lieky na cukrovku u ľudí s cukrovkou 2. typu. Účastníci, ktorí mali prerušovaný pôst v pomere 5:2, čo znamená, že päť dní jedli normálne a dva dni obmedzili kalórie, mali lepšiu hladinu cukru v krvi a väčší úbytok hmotnosti ako tí, ktorí užívali štandardné lieky na cukrovku. To naznačuje, že zmeny v stravovaní môžu byť účinnou liečbou cukrovky.

Hlavné a kľúčové zistenia výskumu

Randomizovaná klinická štúdia EARLY (Treatment Study for Newly Diagnosed Type 2 Diabetes with Overweight/Obese), randomizovaná klinická štúdia uskutočnená na deviatich miestach v Číne, hodnotila účinky prerušovaného hladovania na hladiny glukózy v krvi u dospelých s diabetom 2. typu.

Štúdie sa zúčastnilo 405 ľudí rozdelených do troch skupín: jedna držala prerušovaný pôst v pomere 5:2 s náhradou jedla (MR) a ďalšie dve užívali buď metformín alebo empagliflozín (lieky na diabetes 2. typu).

Tí, ktorí sa držali prerušovaného pôstu 5:2, mali počas týždňa dva dni po sebe, počas ktorých konzumovali nízkokalorické náhrady jedla, čím obmedzili príjem na 500 kalórií pre ženy a 600 kalórií pre mužov.

Zvyšných päť dní jedli svoje obvyklé raňajky a obed, ale na večeru jedli iný produkt, ktorý nahradil jedlo, pričom sledovali celkový príjem kalórií.

Všetci účastníci dostali komplexné rady týkajúce sa výživy a cvičenia a všeobecné informácie o cukrovke od lekárov a odborníkov na výživu.

Počas 16 týždňov účastníci, ktorí prerušovane hladovali v pomere 5:2, zaznamenali významné zníženie hladín hemoglobínu A1c (HbA1c), čo je kľúčová miera kontroly hladiny cukru v krvi. V skupine nalačno bolo zníženie v priemere 1,9 % v porovnaní s 1,6 % v skupine s metformínom a 1,5 % v skupine s empagliflozínom.

Štúdia tiež zaznamenala významný úbytok hmotnosti u tých, ktorí držali prerušovaný pôst. Účastníci tejto skupiny schudli v priemere 21 libier v porovnaní s 12 libier v skupine s metformínom a 13 libier v skupine s empagliflozínom.

Štúdia dospela k záveru, že „prerušovaný pôst a náhrada jedla v pomere 5:2 môže slúžiť ako účinná prvá zmena životného štýlu namiesto antidiabetických liekov u pacientov s diabetom 2.

Prerušovanému hladovaniu sa venuje významná pozornosť kvôli jeho potenciálnym výhodám pri regulácii hladín glukózy v krvi, najmä u ľudí s cukrovkou 2. typu. Podľa doktora Jasona Funga, popredného odborníka na prerušované hladovanie a autora knihy The Diabetes Code, obmedzenie príjmu kalórií v určité dni pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi, zlepšuje citlivosť na inzulín a znižuje riziko komplikácií súvisiacich s cukrovkou.

Pôst umožňuje vášmu telu znížiť hladinu inzulínu a spaľovať uložený tuk na energiu, čím sa zlepšuje citlivosť na inzulín. To znamená, že vaše bunky dokážu lepšie využiť glukózu, čím sa zníži celková hladina cukru v krvi. Štúdia z roku 2023, publikovaná v Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, zistila, že 47 % účastníkov v skupine s prerušovaným hladovaním malo diabetes v remisii.

„Toto nie je nič iné, ako dať svojmu telu prestávku a nechať ho spáliť všetku energiu, ktorú ste si nahromadili, pretože je prirodzené, ak ste si toho nahromadili príliš veľa,“ povedal Dr. Fung vo svojom prejave na Food for Konferencia Myšlienka 2023: Riešenie problémov obezity a cukrovky.“

Ďalšia štúdia, vykonaná v roku 2022 a publikovaná v International Journal of Endocrinology, zistila, že prerušovaný pôst výrazne zlepšil hladinu glukózy a lipidov v krvi, ako aj inzulínovej rezistencie u pacientov s metabolickým syndrómom.

Metaanalýza ukázala zníženie hladiny glukózy v krvi nalačno, HbA1c, hladín inzulínu a telesnej hmotnosti. Štúdia dospela k záveru: „Prerušované hladovanie má určité terapeutické účinky na hladinu glukózy a lipidov v krvi u pacientov s metabolickým syndrómom a výrazne zlepšuje inzulínovú rezistenciu.“

Metóda prerušovaného pôstu 5:2 sa ukázala ako sľubná vďaka svojej zvládnuteľnej štruktúre. Tento prístup umožňuje ľuďom udržiavať normálny životný štýl po väčšinu týždňa a zároveň stále ťažiť z výhod pôstu. Tieto štúdie zdôrazňujú potenciál prerušovaného hladovania ako praktického, nefarmaceutického prístupu k liečbe diabetu 2. typu, ktorý ponúka flexibilnú možnosť pre pacientov, ktorí hľadajú intervencie založené na životnom štýle.

„Štúdie vykonané na ľuďoch s diabetes mellitus 2. typu (T2DM) ukázali, že prerušovaný pôst môže viesť k strate hmotnosti, zlepšeniu glykemickej kontroly a v niektorých prípadoch dokonca k ústupu cukrovky,“ povedal doktor Andrew Demidovich, endokrinológ z Johns Hopkins Medical Center, v e-maile pre The Epoch Times. „To neznamená, že prerušovaný pôst bude účinný alebo dokonca bezpečný pre všetkých ľudí s T2DM, ale táto diétna stratégia je sľubnou oblasťou aktívneho výskumu.“

Doktor Demidovich ponúka praktické tipy a rady pre tých, ktorí chcú vyskúšať diétu s prerušovaným pôstom.

• Začnite postupne. Ak s pôstom začínate, postupne znižujte príjem kalórií v dňoch pôstu. To pomôže vášmu telu prispôsobiť sa a prechod bude plynulejší.

• Vyberajte si potraviny s vysokým obsahom živín. V dňoch pôstu sa snažte jesť nízkokalorické potraviny s vysokým obsahom živín. Produkty náhrady jedla použité v štúdii poskytli telu základné živiny pri nízkom príjme kalórií. Podobné jedlá si môžete pripraviť pomocou chudých bielkovín, zeleniny a zdravých tukov.

• Zostaňte hydratovaní. Je veľmi dôležité piť veľa vody, najmä v dňoch pôstu. Pitie pomáha kontrolovať hlad a udržuje telo v optimálnom fungovaní.

• Sledujte svoj pokrok. Veďte si potravinový denník, aby ste mohli sledovať, čo jete a ako sa po jedle cítite. Monitorovanie hladiny cukru v krvi, hmotnosti a celkového zdravia vám môže pomôcť pochopiť, ako prerušovaný pôst ovplyvňuje vaše telo.

• Poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Pred začatím akejkoľvek novej diéty, najmä ak máte zdravotný stav, ako je cukrovka, je dôležité poradiť sa so svojím lekárom. Môže vám poskytnúť personalizované odporúčania a uistiť sa, že strava je pre vás bezpečná.

Dodržiavanie týchto tipov môže urobiť prerušovaný pôst zvládnuteľnejším a efektívnejším, čo vám umožní zažiť jeho potenciálne výhody pre kontrolu hladiny cukru v krvi a celkové zdravie.

https://www.theepochtimes.com/health/intermittent-fasting-outperforms-diabetes-drugs-in-new-study-5672138

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info



Post Views:
19