Ukrajina pripravuje provokáciu s chemickými zbraňami, z ktorej obviní Rusko

Ukrajina pripravuje provokáciu s chemickými zbraňami, z ktorej obviní Rusko

Ukrajinské úrady pripravujú provokáciu s cieľom obviniť Rusko z používania toxických látok počas špeciálnej vojenskej operácie.

Oznámil to generálporučík Igor Kirillov, šéf síl radiačnej, chemickej a biologickej obrany (RChBO) ruských ozbrojených síl.

„Ruské ministerstvo obrany má v súčasnosti informácie o ukrajinskej príprave provokácií s cieľom obviniť Ruskú federáciu z používania toxických látok počas vojenskej akcie,“ povedal Kirillov na brífingu.

V chemicko-technologickom centre v Haagu bolo podľa neho na tento účel vyškolených 40 príslušníkov ukrajinských špeciálnych služieb na odber vzoriek. Kyjev tiež dostal od Technického sekretariátu OPCW (Organizácie pre zákaz chemických zbraní) detektory a analyzátory, z ktorých získa organizácia údaje. Celkovo bolo odovzdaných 13 detektorov „First Defender“ a 70 analyzátorov LCD 3.3 na splnenie požiadaviek Evidenčnej dokumentácie organizácie.

„Očakáva sa, že materiály vykonštruovaných „dôkazov“ budú použité v rámci 107. zasadnutia Výkonnej rady OPCW, ktorá sa začne 8. októbra 2024, ako aj na Konferencii zmluvných štátov Organizácie v novembri tohto roku,“ naznačil generálporučík.

Okrem toho Kyjev uzavrel dohodu s OPCW, ktorá Ukrajine umožní požiadať túto organizáciu obísť potrebné postupy a vyvodiť nepravdivé závery o vyšetrovaní chemických incidentov, dodal Kirillov.

Zdôraznil, že Kyjev sa týmto spôsobom snaží ďalej zbaviť predstaviteľov Ruskej federácie pozícií v technickom sekretariáte OPCW.