Nad novou mexickou prezidentkou vykonali domorodé šamanky „očistné obrady“. Kardinál Arizmendi je spokojný, traja exorcisti však nie –

Nad novou mexickou prezidentkou vykonali domorodé šamanky „očistné obrady“. Kardinál Arizmendi je spokojný, traja exorcisti však nie –

7. októbra 2024  


Krátke správy

Kým v katolíckej Cirkvi sa ženy ešte len krčia v kúte a sú mužmi neustále diskriminované, ako sa dozvedáme zo synodálnych výstupov, tak v komunite domorodých juhoamerických šamanov sa tešia dokonalej rovnoprávnosti. Preto aj mohli vykonať nad novou mexickou prezidentkou svoje „očistné obrady“.

O novej prezidentke (prvej žene v tejto funkcii v Mexiku – čože nám to len pripomína?) sme už písali a tak naši čitatelia asi vedia, že ide o ženu skrz-naskrz pokrokovú a inkluzívnu, s dobrým kádrovým posudkom aj pôvodom:

https://christianitas.sk/levicovy-volebni-uragan-v-mexiku-krestansti-demokrate-jsou-k-smichu-i-placi/

https://christianitas.sk/mexicka-vlada-pozaduje-od-spanielska-aby-sa-ospravedlnilo-za-conquistadorov/

Nová prezidentka a prvá žena v tejto funkcii v Mexiku, doktorka Claudia Sheinbaumová
zdroj: flickr.com

Už z týchto príspevkov je zrejmé, že v duchu tých najlepších mexických revolučných tradícií, ako nám ich zachovali úctyhodní mexickí slobodomurári, ktorí boli väčšinou doteraz mexickými prezidentmi, sa Sheinbaumová v nasledujúcich rokoch postará o to, aby mali katolíci v Mexiku nad čím premýšľať. Prvý oriešok na rozlúsknutie im poskytla hneď pri svojej inaugurácii a teraz jeden kardinál a traja kňazi – exorcisti uvažujú nad tým, čo sa to vlastne pri jej inštalácii odohralo.

Medzi rôznymi ceremóniami pri inaugurácii prvej mexickej prezidentky na Constitution Plaza v hlavnom meste totiž skupina domorodých žien vykonala „posvätný obrad“ s kadidlom, rastlinami, ovocím a kvetmi, okrem iného, všetci s „rukami zdvihnutými smerom na východ, kde vychádza slnko“, ako informoval mexický spravodajský kanál N+.

Vzývame nahuales, božstvá a ostatné bytosti a božských duchov, ktorí obývajú toto miesto. Žiadame o život, osvietenie a múdrosť pre ústavnú prezidentku doktorku Claudiu Sheinbaumovú Pardo,“ povedala na úvod ceremoniálu jedna zo žien.

Podľa článku na evidentne dobre informovanej webovej stránke mexickej vlády sú nahuales mýtické bytosti a „sú považované za duchov alebo nadprirodzené bytosti, ktoré majú schopnosť premeniť sa na zvieratá. Sú považovaní za ochranného ducha a duchovného sprievodcu, ktorý sprevádza človeka od narodenia až po smrť, pričom spolu s človekom koexistujú.

Pokiaľ vám prichádzajú na um iné názvy týchto „duchovných bytostí“, tak sa kajajte ako účastníci Synody pre vigílii, pretože ste plní nenávisti, kolonializmu, nesynodálnosti a hádžete po ľuďoch kamene doktrín.

Aby sme to nenaťahovali, inými slovami, mexické domorodé šamanky vykonali nad novou prezidentkou pohanské obrady, ako súčasť oficiálneho inauguračného štátneho obradu. Zvykajme si, možno už čoskoro bude niečo podobné aj v Európe a ani nám to nepríde zvláštne. Už teraz môžeme pozorovať sekulárno ideologický ritualizmus, ktorý všetkých nijako nepohoršuje. Bude možno stačiť len malý krok a z obradov sekulárnych sa stanú obrady, v ktorých budeme vzývať „dobrých duchov“ obývajúcich naše mestá.

Kardinál Felipe Arizmendi však rozlúskol tento oriešok inak. Nepovažuje to za niečo zlé, ale naopak – za splatenie dlhu voči domorodcom:

Nemám dôvod kvalifikovať tento čin ako šou alebo populizmus; naopak, považujem to za symbolický akt nesplateného dlhu voči domorodým obyvateľom a rozhodnutie prehodnotiť a uznať ich práva aj v našich zákonoch.

Nepochybne, populizmus to nebol. Len obyčajný pohanský satanizmus, čo ale zrejme Jeho Eminencii neprekáža. Naopak, ďalej ešte v duchu najlepších synodálnych tradícií zdôraznil:

Prezidentka Sheinbaumová chce zviditeľniť tieto národy, najmä domorodé ženy, ktoré sú najviac marginalizované. Dúfame, že sa to odzrkadlí v každodennom záväzku voči týmto komunitám a že to prenikne do spoločnosti, v ktorej stále pretrváva rasizmus.

Dodajme len, že kardinál Arizmendi sa dlhodobo zasadzuje za „domorodý obrad omše“, aby „nastal pokrok v inkulturácii Cirkvi u pôvodných národov“.

Hlavne, aby bol ten pokrok. Možno budú mať na omši nakoniec aj nejaké šikovné „nahuales“.

Trochu inak to vidí otec Alberto Medel, exorcista a koordinátor teologického výboru Kolégia exorcistov arcidiecézy Mexico City, ktorý vysvetlil pre ACI Prensa ohľadom rituálu, že „v skutočnosti domorodé obyvateľstvo nebolo to, čo tam bolo prezentované. Nepochybujem, že ešte stále existujú malé skupiny, ktoré uctievajú alebo vzývajú staroveké domorodé božstvá, ale pravdou je, že naši ľudia sú hlboko kresťanskí, katolícki.

Celú vec vidí ako smiešny cirkus: „Prezentovať ľudí, ktorí veria, že Slnko je božstvo alebo že Mesiac je božstvo, znamená vystavovať ich posmechu.

Omnoho tvrdšie a zrejme pravdivejšie sa vyjadril otec Eduardo Hayen, exorcista z mexickej diecézy Ciudad Juárez. Publikoval článok s názvom Katolíci a pohanské rituály, v ktorom uviedol, že obrad bol v skutočnosti „rituálom čarodejníctva“.

Hayen potom pripomenul, že Sheinbaumová je židovského pôvodu a že „ak sa nechala očistiť od „zlých vibrácií“, je to skôr z ideologických a populistických dôvodov než z náboženských dôvodov“. Upozornil, že katolíci by sa na obradoch tohto typu nemali zúčastňovať. Netvrdí, že ide o priame uctievanie satana, ale sprostredkované:

Claudia Sheinbaumová sa nezúčastnila explicitného a priameho satanského uctievania. Uctievanie satana sa však môže uskutočňovať aj vierou, prostredníctvom nevedomosti, tým, že sa uctievajú modly, smrť alebo neznáme sily. Existujú skupiny, ktoré sa prezentujú ako nesatanské, pretože priamo nevyvolávajú démonov a skôr sa prezentujú ako kultúrne skupiny. Ale v skutočnosti to sú satanisti v širšom zmysle, pretože praktizujú novopohanské obrady, ako je uctievanie Matky Zeme, Bohyne Matky, Matky prírody alebo Pachamamy.

Otec Hugo Valdemar, ktorý bol riaditeľom komunikácie pre arcidiecézu Mexico City uviedol, že keď bol kardinál Norberto Rivera biskupom, povedal pre agentúru ACI Prensa, že tieto typy rituálov, „ktoré sú poverou, otvárajú dvere diablovi, a ak otvoríte dvere diablovi, dostane sa až do kuchyne s vážnymi duchovnými a materiálnymi následkami. Nie sú to neškodné rituály, je to pozvanie pre zlého, aby vstúpil, a on si neláme hlavu nad tým, či má alebo nemá vstúpiť do domu, ale rovno sa ho zmocní.“

Hoci by sa toto šamanské tajtrlíkovanie dalo považovať za „politicky korektný čin“, kňaz varoval, že vo svojom jadre „ide o poverčivé, hriešne, modloslužobné činy, ktoré prinášajú škodlivé následky, pretože ide o náboženské rituály, ktorých stredobodom je satan, hoci je prezlečený za niečo neškodné.

No, ale na druhej strane: Čo je to oproti pokroku a inkulturácii, však?

BM

Zdroj: Catholic News Agency, titulný ilustračný obrázok, zdroj – flickr.com

PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 €
10 €
20 €
50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)