Človek môže mať „šiesty zmysel“

Človek môže mať „šiesty zmysel“

Zatvorte oči, relaxujte a myslite na niečo príjemné. V tomto stave je váš mozog naplnený alfa vlnami, typom elektrických mozgových vĺn spojených s bdelou relaxáciou. Vedci z Kalifornského technologického inštitútu našli dôkaz, že zmeny v magnetickom poli Zeme môžu potlačiť alfa vlny v ľudskom mozgu.

Už dlho sa zistilo, že živé bytosti dokážu vnímať magnetické polia. Napríklad včely, ryby, korytnačky, vtáky a netopiere využívajú geomagnetické pole na orientáciu v priestore a špeciálne vycvičené psy dokážu lokalizovať magnet.

„Veľa zvierat to cíti, tak prečo nie my?“ pýta sa Connie Wang, absolventka Caltechu a hlavná autorka štúdie.

Aby vedci zistili, či ľudia dokážu cítiť magnetické polia, postavili izolovanú, rádiofrekvenčne tienenú komoru, kde subjekty sedeli hodinu v úplnej tme. Keď sa magnetické polia ticho pohybovali po komore, mozgové vlny účastníkov boli merané pomocou elektród na ich hlavách.

U niektorých z 34 účastníkov sa sila mozgových vĺn alfa znížila až o 60 % v reakcii na meniace sa polia. Spoluautori štúdie tvrdia, že ide o prvý konkrétny dôkaz iného ľudského zmyslu: magnetorecepcie.

Najmä účastníci, ktorí zažili zmenu, uviedli, že si nič nevšimli. Nevedomosť tohto efektu viedlo výskumníkov k špekuláciám, že môže ísť o pozostatok dávnej schopnosti našich predkov navigovať pomocou miestnych magnetických signálov.

Znamená to, že ľudia môžu cítiť geomagnetické búrky? Keď zasiahnu Zem, magnetické pole planéty začne kolísať. Ihly kompasu v stredných zemepisných šírkach sa môžu posunúť o 4 alebo 5 stupňov. Magnetické polia vo vnútri testovacej komory sa však posunuli asi o 90 stupňov – oveľa viac ako pri typickej geomagnetickej búrke. Zatiaľ teda nie je známe, či je ľudský magnetoreceptor dostatočne citlivý na to, aby zachytil relatívne jemné zmeny spojené s vesmírnym počasím..

Štúdia bola publikovaná v časopise eNeuro.

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info



Post Views:
16