Sudca vo výslužbe kritizuje vládu Trudeaua za propagáciu "falošného" obvinenia o úmrtiach v rezidenčných školách

Sudca vo výslužbe kritizuje vládu Trudeaua za propagáciu "falošného" obvinenia o úmrtiach v rezidenčných školách

Kanadský sudca vo výslužbe odsúdil to, čo je podľa neho “konšpiračná teória” lož a “šokujúce”, ale nedokázané “obvinenie”, ktoré presadzuje liberálna federálna vláda premiéra Justina Trudeaua a staršie médiá, že tisíce detí z domorodých internátnych škôl zomreli v dôsledku nedbanlivosti katolíckych kňazov a mníšok.

“Komisia pre pravdu a zmierenie (TRC) obvinila kanadských kňazov, mníšky, učiteľov a zamestnancov rezidenčných škôl, že sú nejakým spôsobom zodpovední za zmiznutie tisícov domorodých detí, ktoré tieto školy navštevovali. To je šokujúce obvinenie,” napísal sudca na dôchodku z Manitoby Brian Giesbrecht v komentári uverejnenom minulý týždeň v denníku Western Standard.

“Ešte šokujúcejšie však je, že obvinenie bolo vznesené bez reálnych dôkazov, ktoré by ho potvrdzovali.”

Giesbrecht poznamenal, že správy komisárov TRC, podľa ktorých “tisíce domorodých detí zomreli v rezidenčných školách za podozrivých okolností”, sú zjavne “nepravdivé.”

“Tieto obvinenia boli nepravdivé a založené na konšpiračnej teórii,” povedal Giesbrecht.

Sudca vyjadril poľutovanie nad tým, že od roku 2010, keď vyšla prvá správa TRC, boli do tla vypálené stovky kresťanských (väčšinou katolíckych) kostolov, pričom od roku 2021 ich viac ako 100 ľahlo popolom.

V rokoch 2021 a 2022 mainstreamové médiá a federálna vláda vyrukovali s zápalnými a pochybnými tvrdeniami o tom, že stovky detí pochovali a zanedbali katolícki kňazi a mníšky, ktorí viedli niektoré školy.

Prvý národ Tk’emlups te Secwepemc bol viac-menej dôvodom veľkého medzinárodného rozhorčenia v roku 2021, keď tvrdil, že našiel 215 “neoznačených hrobov” detí v rezidenčnej škole v Kamloops. Tvrdenia o pozostatkoch však neboli podložené fyzickými dôkazmi, ale išlo skôr o poruchy v pôde zachytené georadarom.

Prvý národ teraz zmenil svoje tvrdenie o 215 hroboch na 200 “potenciálnych pohrebov.”

Giesbrecht napísal, že požiare “výrazne vzrástli po tom, ako 27. mája 2021 Kamloops oznámil, že toto tvrdenie zvýšil na skutočné obvinenie indiánskej skupiny Tk’emlups, že 215 detí zomrelo za zlovestných okolností a kňazi ich tajne pochovali na pozemku školy.

“Odkiaľ sa vzal ten príbeh Tk’emlups? A hlavne, prečo by niekto veril takému očividnému nezmyslu?“” napísal.

Podľa Giesbrechta “konšpiračná teória, ktorá odštartovala celé tvrdenie o nezvestných deťoch”, pochádza z “do značnej miery vytvoreného” tvrdenia skrachovaného pastora zjednotenej cirkvi Kevina Annetta.

“Z dôvodov, ktoré sa vymykajú racionálnemu vysvetleniu, sa tento nezvyčajný muž stal svojou životnou’prácou, aby vzal alkoholické bláboly niekoľkých obyvateľov ulice East Side vo Vancouvri, vyleštil ich a predložil svetu ako fakt,” napísal dôchodca.

Giesbrecht uviedol príklad, ako Annett opakoval príbeh o tom, že “kráľovná Alžbeta uniesla 10 detí zo školy v Kamloops a tieto deti už nikdy nikto nevidel,” neskôr ho však odhalil investigatívny reportér.

Podľa Giesbrechta Annett “opakoval príbehy o kňazoch, ktorí ubíjali študentov na smrť palicami a hádzali ich do hrobov vykopaných inými študentmi, o mŕtvych chlapcoch zavesených na hákoch na mäso v stodolách a o deťoch, ktoré kňazi a mníšky hádzali do pecí.”

“Uznávaný investigatívny reportér Terry Glavin odhalil Annetta ako čudáka a podrobne vyvrátil Annettove’divoké historky v článku z roku 2008 Tyee  Annettove’príbehy sú tak očividne falošné že sa zdá neuveriteľné, že im niekto uveril,” povedal.

Giesbrecht poznamenal, že je “ťažké”uveriť, že si niekto myslel, že príbehy vylúčeného pastora”sú pravdivé, ale pravdou je, že ľudia “mu na to naleteli.

“V skutočnosti niektorí z ľudí, ktorí týmto príbehom naleteli, zastávali dôležité funkcie. Jedným z nich bol Gary Merasty, člen parlamentu. Merasty bol natoľko presvedčený, že tieto tvrdenia, ako boli prezentované v najznámejšom dokumentárnom filme Kevina Annetta ‘Unrepentant’, sú pravdivé, že sa mu podarilo presvedčiť Zhromaždenie prvých národov (AFN) a ďalších dôležitých politikov, že novovymenovaní komisári TRC musia prešetriť Annettove’tvrdenia,” povedal.

Podľa Giesbrechta novovymenovaní komisári TRC “nerozumne prijali túto novú oblasť skúmania napriek tomu, že na to nemali mandát.”

“Keď federálna vláda odmietla ich žiadosť o mandát a finančné prostriedky na pátranie po týchto fantómových ‘nezvestných deťoch’, ignorovali toto odmietnutie, a aj tak sa touto témou zaoberali,” napísal.

“Z ich vyjadrení na túto tému vyplýva, že úplne uverili teórii Annettovho sprisahania. Komisár Murray Sinclair poskytol mnoho rozhovorov o týchto údajne “zabudnutých deťoch” a často naznačoval, že v hre sú temné sily.

LifeSiteNews v minulom&nbsptýždni informovali, že Leah Gazanová, poslankyňa za Novú demokratickú stranu, predložila nový návrh zákona, ktorý sa snaží kriminalizovať popieranie nedokázaného tvrdenia, že systém rezidenčných škôl, ktorý kedysi fungoval v Kanade, bol “genocídou.”

Médiá a Trudeauovi federáli spolupracovali na vytváraní nedokázaných tvrdení, tvrdí sudca

Giesbrecht poznamenal, že mainstreamové médiá medzitým “nespochybnili žiadne z týchto vždy nepravdepodobných tvrdení,” a “práve naopak, nielenže sa hrali s týmito nepodloženými tvrdeniami, ale ich aktívne podporovali.”

“Zdá sa, že im ani nenapadlo že aktívne podporujú konšpiračnú teóriu,” poznamenal.

Sudca na dôchodku poznamenal, že “Trudeau a jeho ministri,” najmä Marc Miller, “situáciu nesmierne zhoršili tým, že okamžite nariadili, aby všetky federálne vlajky boli vyvesené na pol žrde a sľubuje obrovské sumy peňazí každej inej domorodej komunite, ktorá by chcela vzniesť podobný nárok.”

“Pravdou je, že divoká honba TRC’za nezvestnými deťmi dôkladne zaujala novinárov a celé domorodé komunity do takej miery, že sa im zdalo, že nepodložené tvrdenie Tk’emlups má zmysel. Justin Trudeau a jeho ministri boli v tomto húfe naivkov. Kanada sa stala terčom posmechu celého sveta za to, že hlúpo prijala tieto divoké tvrdenia,” napísal.

Giesbrecht si všimol, že odkedy nepodložené tvrdenia explodovali na kanadskej mediálnej a politickej scéne, tak “Trudeauova vláda”, ako aj štátom financovaná “televízia CBC zdvojnásobili svoje odmietanie opraviť dezinformácie, ktoré propagovali.”

Upozornil, že ďalším “logickým krokom” Trudeauových liberálov a mainstreamových médií “je zabrániť tomu, aby sa Kanaďania vôbec dozvedeli”o pravde o rezidenčných školách, ako aj o tých, ktorí boli umlčaní alebo prehovorili.

LifeSiteNews v auguste informovali o tom, že Trudeauov kabinet uviedol, že rozšíri multimiliónový fond zameraný na zdokumentovanie tvrdení, že stovky malých detí zomreli a boli tajne pochované v dnes už uzavretých rezidenčných školách, z ktorých niektoré viedla katolícka cirkev.

Kanadské domorodé internátne školy, ktoré prevádzkovala katolícka cirkev a iné kresťanské cirkvi, zriadila federálna vláda a boli otvorené od konca 19. storočia do roku 1996.

Aj keď sa niektorí katolíci skutočne dopustili vážneho zneužívania domorodých detí, nedokázaný príbeh o “masových hroboch” viedol od roku 2021 k rozsiahlym protikatolíckym náladám.

Poslanec Konzervatívnej strany Kanady (CPC) Jamil Jivani vyzval svojich politických oponentov na podporu návrhu zákona, ktorý by priniesol prísnejšie tresty pre podpaľačov prichytených pri vypaľovaní kostolov, pričom uviedol, že nedávny nárast ničenia je “veľmi vážny problém”, ktorý je priamym “útokom” na rodiny, ako aj “náboženskú slobodu v Kanade.”