Večný boj svetlých a temných síl

Večný boj svetlých a temných síl

Ščetininova škola – z rodinného archívu:

„Michail Petrovič Ščetinin mal veľmi silný, láskavý sen o tom, aby si deti vytvorili a postavili svoju vlastnú školu spolu s dospelými. Škola, ktorá nepripravuje na život, ale je tento život sám, nie hračkársky, ale vážne, vo veľkom, zodpovedne. Kde si deti navrhujú a stavajú vlastné domy na bývanie, štúdium a kreativitu. A pri tom sa učia spájať zo skupiny nepríbuzných ľudí, navzájom cudzích ľudí, z rôznych sociálnych vrstiev, etnických, náboženských, ideologických spoločností, do tímu.

Tá, ktorá je v Makarenkovom systéme organizovanou skupinou, ktorá má spoločensky významný cieľ tvorivej činnosti dohodnutý so spoločnosťou a spája všetkých jej členov. Jeho členovia rôznych vekových kategórií sa venujú tvorivej práci a vzájomnému vzdelávaniu sa v neustálom obchodnom, priateľskom, každodennom a ideologickom združovaní detí a dospelých.

Ščetininov sen bol taký silný, že naň sústredil všetku svoju silu, myšlienky, vedomosti, neustále ho dokresľoval a skúšal v praxi každý deň. Tento sen podporovali jeho rodičia a manželka učiteľka, podporoval ju predseda Kolchozu, no učitelia školy, do ktorej tento sen priniesol, ho odmietli. To prinútilo Ščetinina zamyslieť sa. Neskôr o tom napísal:

„Pamätám sa, skutočné vzájomné porozumenie som stretol až vtedy, keď som s hladidlom stál vedľa robotníkov, keď pochopili, že neprišiel rozkazovať, ale robiť s nimi prácu. Všimli ste si, ako rozdielne reagovali pracovníci a učitelia na myšlienku školského komplexu? Pre prvých sa stal ich vlastným, ale pre druhých sa ukázalo, že to bolo iné, diktované „zhora“. NOVÉ veci MUSIA POVINNE VYZRIEŤ, NARODIŤ SA V KOLEKTÍVE. Skúsenosti nemôžete šíriť direktívnou kampaňou. Vynútená inovácia mení ľudí z tvorcov na nevidomých interpretov. Tak, kde začať?…“

Potom začal vytvorením kolektívu, ktorý spájal dospelých a deti. Nielenže ich všetkých vypočul a skontroloval správnosť svojho sna, či to bolo pre nich potrebné, ale spolu s deťmi a učiteľmi ho opravoval, dokresľoval a dolaďoval. A podľa môjho názoru sa ukázali byť takí silní a takí bystrí, že očividne niektoré svetlé sily tento sen prijali a začali ho presadzovať.

Pretože Ščetinina a jeho tím začalo sprevádzať veľa neuveriteľných udalostí. Dokázali nemožné z pohľadu všetkých naokolo, občas im na pomoc prišli úplne cudzí ľudia a otvorili sa príležitosti tam, kde sa zdalo, že nemôžu existovať. Tak sa postupne objavovali fámy o mystike. Aj keď takúto mystiku pozná každý, kto si niekedy vytrvalo išiel za svojim snom.

A temné sily vždy bojujú proti silám svetla, hovoria ľudia. A viete, celá história školy je toho dôkazom. Ale ľudia tiež hovoria, že temné sily v podstate nikdy nevyhrávajú. Všetky ľudové rozprávky sú o tom.

Keď požiar zničil hlavnú budovu školy (prestavanú deťmi a učiteľmi z rozpadnutých kasární) s celou obrovskou knižnicou, ktorú vytvorili deti a učitelia, deti, učitelia a rodičia plakali. Škola však ožila z popola.

Raz sme išli autom do školy a Vitalij Nikolajevič Kuzovkin (študent, absolvent a kolega Ščetinina, člen učiteľského zboru školy a spoluautor jej pedagogického systému) rozprával, ako si s Michailom Petrovičom spomínali na požiar a nasledujúce roky.

Pred požiarom sme si nejako zvykli na to, čo sa tu robilo nedokonale, tu to nie je také krásne, ako by sme chceli, tam to vyšlo trochu krivo, tu sme nemysleli na pohodlie. Ale škoda to zbúrať. Požiar nás prinútil vytvoriť novú hlavnú budovu, ktorá bola krajšia, pohodlnejšia a premyslenejšia ako predchádzajúca. A v tomto procese sa objavil nový vývoj, silnejší ako predchádzajúci. Tento požiar sa stal obnovujúcim impulzom do nových výšin.

A teraz okolnosti nútia semená Ščetininského lýcea rozptýliť sa po celej krajine a vyklíčiť na mnohých miestach, kde si deti spolu s rodičmi a učiteľmi vytvárajú vlastné školy. Ščetinin, mimochodom, povedal: „Nie je potrebné postaviť školu s deťmi, ale život.“

Ščetininova škola podľa môjho názoru už nebude existovať. Taká istá, aká bola. Bude lepšia. A veľa..

To znamená, že sily svetla to opäť podporia. To znamená, že budú nové bitky s temnými silami, bitky, ktoré posilnia ducha. Ale temní nikdy v tom hlavnom nevyhrávajú. Sú súčasťou tej sily, ktorá vždy chce zlo a nakoniec vždy koná dobro.

Možno ak budeme každý odvetný pohyb temných síl vnímať nie ako úder, ale ako podporu pre ďalší tvorivý krok, zdoláme také horizonty, o ktorých sa nám ani len nesnívalo?

Čo ak dokážeme urobiť prechod vo vedomí, od boja k jednote protikladov? Je jednota protikladov ako pohyb k cieľu na dvoch nohách? Nuž, to znamená, čo ak sa so zlom (akákoľvek forma opozície voči vašej tvorivej činnosti) správate ako so svojou ľavou nohou? Ľavá noha nie je nepriateľ, ale opora v pohybe.

Čo ak s opozíciou nebudeme zaobchádzať ako s nepriateľom, ale ako s poverením na identifikáciu nedostatkov, slabín a nových možností rozvoja? Komisia, ktorá zabraňuje stagnácii.

Čo ak je pulzovanie temných a svetlých síl strojom večného pohybu života vo vesmíre? Sprava-vľavo k novým obzorom?…

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info



Post Views:
18