Chorvátsko svojich vojakov na Ukrajinu nepošle

Chorvátsko svojich vojakov na Ukrajinu nepošle

Chorvátsky prezident Zoran Milanović upozornil, že Západ dostal Ukrajinu do „katastrofickej situácie“ a zdôraznil, že chorvátski vojaci bojovať za kyjevský režim nebudú.

Informuje agentúra Tanjug.

Ubezpečil, že Chorvátsko nedovolí vyslať svojich vojakov na Ukrajinu a že nepodpíše dokument, ktorý dáva takéto povolenie.

 „Akákoľvek intervencia NATO do konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom, teda vyslanie a nasadenie vojakov na výcvik Ukrajincov, je vojenská aktivita. Toto je moja pozícia. Rozhodne som proti,“ povedal Milanović.

Vojna sa podľa neho od prvého dňa uberala pre Ukrajinu nežiaducim a katastrofálnym smerom. Pol milióna ľudí bolo zabitých a zmrzačených.

Chorvátsky prezident odporučil tým, ktorí „chcú vojnu“, aby poslali na front svoje deti. Vyjadril presvedčenie, že ukrajinský konflikt treba riešiť diplomaticky, inak „sa skončí zle pre tých, ktorí ho viedli zo západnej strany“.

„My všetci – a ja sa nezbavujem zodpovednosti – sme dostali Ukrajinu do katastrofálnej situácie. Krajina je zničená a toto sa musí čo najskôr zastaviť,“ dodal.