Senátor Josh Hawley: "Žiadne právo nie je dôležitejšie ako právo na život

Senátor Josh Hawley: "Žiadne právo nie je dôležitejšie ako právo na život

Republikánsky senátor Josh Hawley z Missouri v piatok vyhlásil, že po tom, ako sa republikánsky národný konvent vzdal podpory federálneho zákazu potratov, neexistuje žiadne právo, ktoré by bolo dôležitejšie ako právo na život.

“Neexistuje žiadne právo, ktoré by bolo základom, ako právo na život,” povedal Hawley na štvrtom výročnom summite Pray Vote Stand Summit, ktorý sa konal uplynulý víkend. Zdôraznil, že toto právo nie je “luxusom,” ale je “absolútne základom všetkého, v čo ako konzervatívci veríme.”

Tieto práva, poznamenal Hawley, sú dané “naším Stvoriteľom,” a nie vládou — prvým z týchto práv je právo na život.

“Či už sú plánované alebo nie … každý jeden človek je stvorený na obraz Boží,” povedal Hawley. “To je naša základná pravda, je to náš základný záväzok a musíme to povedať odvážne a bez hanby.”

Senátor varoval, že kultúra, ktorá “nemiluje život” alebo “chráni nevinné nenarodené deti”, sa stáva “bezcitnou” a je “príliš ochotná odhodiť tých, ktorých považuje za slabých, nehodných alebo menejcenných.”

“To nie sú Spojené štáty americké,” dodal, pričom zdôraznil, že toto právo je uvedené v Deklarácii nezávislosti.

Jeho vyjadrenia prichádzajú niekoľko mesiacov po tom, čo Republikánsky národný konvent”Výbor pre platformu upustil odsvojej dlhodobej podpory federálnej ochrany pred narodením, aby zosúladil hodnoty a priority strany’s predpokladaným prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom.

Platforma GOP konkrétne osekala podporu “dodatku k ústave o ľudskom živote a legislatívy, ktorá by jasne stanovila, že štrnásty dodatok’sa vzťahuje na ochranu detí pred narodením,” ako aj výzvu na zavedenie 20-týždňového federálneho limitu na interrupcie.

Na jej mieste nová platforma nezáväzne uznáva 14. dodatok, pričom ochranu práv, ktoré zaručuje, ponecháva na jednotlivých štátoch, a podporuje antikoncepciu (mnohé bežné metódy, ktorých fungujú ako potratové prostriedky) a embryo-destructiveoplodnenie in vitro.

Pro-life skupiny Susan B. Anthony Pro-Life America a Students for Life po vyjadrení počiatočných obáv schválili konečné znenie platformy. Prezidentka Národného výboru pre právo na život Carol Tobiasová pochválila platformu ako “zabezpečenie toho, že cieľ strany’chrániť ženy a ich nenarodené deti je jasne stanovený.”

Projekty American Principles Project a Faith & Freedom Coalition tiež vydali súhlasné stanovisko a Americans United for Life vydala vyhlásenie, v ktorom podrobne opísala dobré aj zlé stránky platformy, ale nakoniec sa pripojila k ďalším konzervatívnym skupinám a podpísala súhlas toutedRNC.

Ďalšie pro-life skupiny a lídri zostali kritickejší. Prezident Rady pre výskum rodiny Tony Perkins povedal, že hoci platforma môže byť “stručným vyhlásením priorít kampane,” nie je to “deklarácia trvalých zásad politickej strany.” 

“Nová platforma GOP tvrdí, že 14. dodatok zaručuje právo na život, no napriek tomu sa štáty môžu rozhodnúť legalizovať zabíjanie nenarodených detí,” Aliancia za osobnosť poľutovala

Zakladateľka a prezidentka organizácie Live Action Lila Rose odsúdilanovú platformu GOP o živote ako “výrazné zhoršenie oproti tomu, čo bolo štyri desaťročia.”

“Je to hlboké sklamanie a škodí to nenarodeným americkým deťom,” povedal Rose. “Naša ústava zaručuje každému človeku právo na rovnakú ochranu; štáty nemajú rozhodovať o tom, ktorí nevinní ľudia môžu byť nespravodlivo zničení.”