V čo veria jezuiti dnes? Webové stránky ich prebudených farností poskytujú nápovedu

V čo veria jezuiti dnes? Webové stránky ich prebudených farností poskytujú nápovedu

Pápež František’ sa nedávno vyjadril, že viera v Krista je len jednou z mnohých ciest k Bohu, čím zdôraznil svoju heterodoxnosť a opäť sa vystavil obvineniam z kacírstva.

Takéto obvinenia sa hromadia, odkedy sa prvý jezuitský pontifik v roku 2013 ujal vedenia Rímskokatolíckej cirkvi. Čo však Spoločnosť Ježišova učí a v čo verí na najnižšej úrovni?

Vzorka webových stránok 66 jezuitských farností v Spojených štátoch odhaľuje odlišné priority, ktoré sú viditeľné vo veľkých metropolách aj v menších mestách s jezuitskými vysokými školami. Nie je prekvapením, že ovocie sociálnej spravodlivosti visí nízko v San Franciscu.

“Prívetivé, inkluzívne a rôznorodé katolícke spoločenstvo uprostred historickej štvrte Haight-Ashbury,” Katolícka cirkev svätej Agnes má od začiatku 90. rokov 20. storočia službu pre gejov a lesbičky. Webová stránka kostola odkazuje na Outreach, skupinu na podporu LGBTQ založil ju páter James Martin, SJ, ktorá sa teší silnej podpore Vatikánu.

St. Agnes sa stala prvou jezuitskou farnosťou v USA, ktorá sa v roku 2017 vyhlásila za útočisko a pracuje “na riešení otázok imigrácie a podpore imigrantov a utečencov prostredníctvom sprevádzania, advokácie a poskytovania prístrešia.”

Októbra udalosti vo farskom’ignaciánskom centre duchovného života zahŕňajú “Stať sa pútnikmi nádeje: Cesta k synodálnosti.”Mini-oddychovka “ponúka príležitosť priniesť naše hlasy do Ríma,”keďže koordinátorka centra “ponesie naše úvahy so sebou ako pozorovateľka synody.” V septembri sa konalo katolícke rýchle rande a na november je pripravené “Ježiš a Zem”.

Výbor proti rasizmu pri Farnosť svätého Ignáca v San Franciscu, ktorá vznikla po smrti Georgea Floyda v roku 2020, “sa cieľavedome borí s realitou systémového rasizmu a rasových nepokojov v našej krajine, cirkvi a farnosti.” výbor sa stretáva každý mesiac “aby plánoval programy pre farnosť, aby rástla vo svojom záväzku byť antirasistická, a sledoval pokrok v strategickom pláne proti rasizmu.”

Počas cirkevných’jesenných duchovných cvičení o rase a migrácii sa “spiritualita stretne so sociálnou spravodlivosťou…aby pomohla našej farnosti odbúrať rasizmus a xenofóbiu–zvnútra i zvonku.”Cieľom je posunúť sa “bližšie k našej vízii stať sa antirasistickou multikultúrnou svätyňou.”

Nedávno článok otca Johna Whitneyho, SJ, na webovej stránke svätého Ignáca pripomenul svätú Fébu, ktorú svätý Pavol v Liste Rimanom opisuje ako diakonku. “V hnutiach ako Diskutujúce diakonky, ktoré sa zasadzujú za návrat žien k ich správne historickej úlohe v službe Cirkvi,” napísal, “postava sv. Phoebe diakonky je neodškriepiteľnou skutočnosťou, ktorú by Cirkev nemala prehliadať.”

Na pobreží v Seattli sa Farnosť svätého Jozefa vyznačuje Potvrdením o krajine, v ktorom vyznáva, že jej kostol a škola zaberajú pôdu predkov Pobrežných Salishov a Duwamishov.

“Uznávame, že tieto národy a mnohé ďalšie boli násilne odstránené zo svojej zeme, niektoré unesené & poslané do internátnych škôl a niektoré zavraždené, často s implicitnou a explicitnou podporou Katolíckej cirkvi a jezuitského rádu,” webová stránka uvádza: “Uznávame tieto hriechy a … pracujeme na náprave nespravodlivostí kolonizácie.”

Otázka misie sv. Jozefa’s Anti-Racism Committee je “konfrontácia s nadradenosťou bielej rasy a odstraňovanie inštitucionálneho rasizmu v našej farnosti a v našej komunite.”Existuje’aj tím pre obhajobu imigrácie a azylu a Komisia pre spravodlivosť vo viere, ktorá rozvíja “spoločné cesty advokácie na transformáciu štruktúr chudoby a vysídľovania.” Klimatická spravodlivosť a rodová spravodlivosť sú prioritnými oblasťami.

Prechádzame do New Yorku, členovia služby LGBT katolíci a priatelia pri St. Ignatius Loyola sú “činiteľmi zmeny, bojujúcimi proti osobnej a štrukturálnej homofóbii” a zároveň pracujúcimi na vytvorení “domova …, kde sú LGBT osoby plne potvrdené a oslavované.”

Na webovej stránke tiež uvádza, že svätý Ignác Loyola “sa stane farnosťou Laudato Si’,” s odkazom na pápeža Františka’ z roku 2015 encykliku vyzývajúcu k ekologickej konverzii. Činnosť Cirkvi sa zosúlaďuje “s odpoveďami na volanie Zeme; volanie chudobných; ekologickú ekonomiku; prispôsobenie sa udržateľnému životnému štýlu; ekologickú výchovu; ekologickú spiritualitu; a angažovanosť spoločenstva.”

V Cirkvi svätého Františka Xaverského, ďalšej jezuitskej farnosti v New Yorku’, pôsobí zenová meditačná služba, ako aj služba pre Xaverskú jogu. Homosexuálni katolíci a katolícke lesby sú samostatné skupiny.

Lesbické zhromaždenie, ktoré má viac ako 300 členov, založili v roku 1995 ženy, “ktoré si želali, aby ich potreby riešili ženy, pre ženy a so ženami.”Predstavuje sa ako “maják pre tých, ktorí zisťujú, že v tom, že sme katolíci a queer, nie je žiadna dichotómia, žiadny konflikt. … Spochybňujeme používanie mužsko-centrického jazyka a obrazov Boha. Zasadzujeme sa za ženské diakonáty a kňazov. Túžime po tom, aby sme jedného dňa mohli v našej cirkvi otvorene uzatvárať manželstvá s našimi milovanými. Hovoríme pravdu moci.”

Čítajte: Pápež František začína synodu obradom vyznania prebudených ‘hriechov’

Popri Boston College sa nachádza St. Ignatius of Loyola, Chestnut Hill archivuje videozáznamy z farnosti’2021 LGBTQ+ pôstneho cyklu programov. Diváci môžu prístupniť panelovú diskusiu Transgender katolíci a stretnutie s názvom Cast Out: The Intersection of Racism & Homophobia. K dispozícii je Examen pre LGBTQ+ katolíkov a spojencov (nezamieňať s Examen pre bielych spojencov k dispozícii od Ignatian Solidarity Network).

Baltimore’s St. Ignáca má ministerstvo spravodlivosti & mieru, ktorého cieľom je “zasadzovať sa za spoločenské zmeny, ktoré zlepšia život tých, ktorí čelia systémovému útlaku.” Existujú štandardné výbory pre ekonomickú spravodlivosť, environmentálnu spravodlivosť a rasovú spravodlivosť.

Príbuzný zriedkavosť pre webové stránky jezuitských farností, existuje’aj služba Respect For Life “na podporu slovom a skutkom učenia Cirkvi o posvätnosti ľudského života od počatia po prirodzenú smrť.”

Stánok svätého Ignáca v Baltimore sleduje aktuálne dianie prostredníctvom týždenného online bulletinu s názvom Parish: “The Thought.” (Chápete?) 9. septembra vydanie obsahovalo videopríhovor cirkevného pastora za kontrolu zbraní, ktorý bol natočený krátko po tom, ako 14-ročný mladík zabil štyroch ľudí na strednej škole v Georgii pomocou pušky typu AR-15.

“Stále si nie sme istí, či použil bump stock,” povedal páter Brian Frain, S.J. “Minulý rok Georgia zrušila zákon vyžadujúci registráciu strelných zbraní. Myslia si, že to bol dobrý nápad? Čo je to za chorobu kvôli zbraniam?“ ”

Katolícka komunita svätého Tomáša Mora slúži v Minneapolise-Saint Paul, v bode nula pre moment závesu Georgea Floyda v súčasných amerických rasových vzťahoch.

Harakteristika Becoming Anti-Racist na stránke Výboru pre rasovú rovnosť’webová stránka znázorňuje postup od Zóny strachu (“popieram, že rasa je problém”) cez Zónu učenia (“chápem svoje vlastné privilégium pri ignorovaní rasizmu”) až po Zónu rastu (“prenechávam pozície moci tým, ktorí sú inak marginalizovaní”).

Farnosť’Starostlivosť o stvorenie ministerstvo odkazuje na Príručku na hodnotenie ekologického domova z vatikánskej’Akčnej platformy Laudato Si’, webovú stránku Ekojezuitov a Ekologický examen.

Bellarmínska kaplnka na Xavierskej univerzite v Cincinnati posúva synodu o synodalite, globálnu, ale jezuitmi ťažko závod teraz obnovovanú v Ríme. Farári vyzdvihli naliehavé otázky, ako je začlenenie LGBTQ+ osôb do cirkevného života; rovnocenné vedúce úlohy pre ženy vrátane vysvätenia za kňazov; ukončenie klerikalizmu a zvýšenie zodpovednosti patriarchátu; a zapojenie laikov do rozhodovacích procesov Cirkvi’.

Cirkev St. Francis Xavier (College) Church, ktorá je spojená s Univerzitou svätého Ľudovíta, predbieha synodálnu krivku v pozdvihovaní úlohy katolíckych laikov. Pred dvoma rokmi farnosť prudko prešla na model vedenia, ktorý nahradil tradičného kňaza – farára koordinátorom farského života.

“Páter Dan prejde zo svojej úlohy farára a Katie Jansen, ktorá v súčasnosti slúži ako administrátorka našej farnosti, bude našou PLC,” cirkev College webová stránka vtedy vysvetlila.

“Vedenie jezuitov sa zaviazalo vyslať kňaza, ktorý by vo farnosti pôsobil na plný úväzok. Bude mať rozhodujúcu úlohu pri vedení farnosti v modlitbe, kázaní, vysluhovaní sviatostí a …bude slúžiť ako člen personálu Katie’. Prechod, ktorý uskutočňujeme, nie je len zmenou vo vedení. Je to zmena v spôsobe, akým sme spoločenstvom.

Pápež František, SJ, nie je Američan, ale skúmanie toho, čo dnes vyznávajú americkí jezuiti, nám ukazuje, že nech by sa ich argentínsky spolubrat cítil akokoľvek neisto v súvislosti s titulom Kristov vikár, v ich farnostiach by sa určite cítil ako doma.

ČÍTAJTE: Profesor Boston College hovorí, že pro-LGBT študentský program ‘úzko ladí’ s ‘jezuitskými princípmi’

Robert Jenkins je pseudonym katolíckeho spisovateľa žijúceho v Sacramente v Kalifornii.