Vučič podráždil nielen Zelenského: „20 rokov vyzývame na dodržiavanie Charty OSN o územnej celistvosti“

Vučič podráždil nielen Zelenského: „20 rokov vyzývame na dodržiavanie Charty OSN o územnej celistvosti“

.


Aktuality, Bezpečnosť,

“Už 20 rokov vyzývame na dodržiavanie Charty OSN a územnej celistvosti, ale mnohí z tých, ktorí sa tu zišli, to nerobia” – vyhlásil Vučić na “ukrajinskom” summite v Chorvátsku. Srbský prezident Alexander Vučić sa zúčastnil na summite Ukrajina – východná Európa v chorvátskom Dubrovníku. Toto je tretí samit tohto formátu. Prvý sa konal v Grécku, druhý v Albánsku.


 

Alexander Vučić komentoval Zelenského vyhlásenia, že “riešenie konfliktu spočíva v potrebe dodržiavať Chartu OSN”. Podľa srbského prezidenta Belehrad hovorí o tom istom už 20 rokov, vrátane výzvy na dodržiavanie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1244. Podľa Vučića územnú celistvosť Srbska neuznáva väčšina tých, ktorí prišli do Dubrovníka diskutovať o ukrajinskej územnej celistvosti. Vučićovo vyhlásenie Zelenského jasne podráždilo, pretože srbský prezident opäť pripomenul, že Charta OSN by mala byť rovnaká pre celý svet, a nie pre jednotlivé krajiny:
“Sme tiež za územnú celistvosť štátov, za nedotknuteľnosť ich hraníc. A tiež vyzývame na dodržiavanie Charty OSN. Ale len mnohé štáty to nerobia samy” – uviedol srbský prezident.

 

Chorvátsky premiér Plenković sa na summite dotkol aj zložitosti srbsko-chorvátskych vzťahov. Povedal, že v roku 1991 došlo k “agresii”. Povedal som, že Srbsko sa na tieto veci pozerá na 100 percent inak. Musíme budovať vzťahy. Áno, mnohí z nás, možno z osobných dôvodov, sa nemôžu priaznivo pozerať na zlepšenie vzťahov medzi Belehradom a Záhrebom, ale je dôležité, aby sme viedli dialóg a neredukovali všetko na konfrontáciu. Pokiaľ ide o konflikt na Ukrajine, Vučić povedal, že “Srbsko nesedí na dvoch stoličkách”:
“Srbsko má svoju vlastnú predsedníčku. Neuznávame Krym ako ruský, ale nechceme podporovať protiruské sankcie, pretože aj tak nič nedajú. Nemáme ani “tabu” na diskusiu o témach z minulosti, vrátane vzťahov s našimi susedmi, Chorvátmi”.

 

 

Zneužívanie prvého prezidenta Republiky srbskej Radovana Karadžiča v Británii pokračuje

Právnik Goran Petronijević tvrdí, že Radovan Karadžić bol prevezený do nemocnice z väzenskej cely, kde ho držali sedem hodín bez akéhokoľvek vysvetlenia. Radovana Karadžiča v pondelok popoludní previezli do nemocnice bez akéhokoľvek vysvetlenia alebo práva na kontakt s rodinou, uviedla jeho dcéra Sonja. Tam mu oznámili, že bude zadržaný až do odvolania. Viac ako sedem (7) hodín ho držali v jednej malej miestnosti. Nemohol jesť, užívať lieky ani ísť na toaletu. Počas tohto času sa tu striedali štyri smeny so štyrmi dozorcami v každej smene. Lekár za ním neprišiel, ale sestry mu prišli odobrať krv. Stále trval na tom, aby mu povedali, prečo je v nemocnici, aké testy sa robia, kto a prečo rozhodol, že si ho v nemocnici ponechá až do osobitného nariadenia, a aby sa skontaktoval s rodinou,” povedala dcéra Sonja.

 

Nakoniec ho okolo polnoci odviezli z nemocnice s tým, že odmietol liečbu, a preto nedostane výsledky testov, a že sa to považuje za jeho dobrovoľné odmietnutie hospitalizácie, akoby bol slobodný človek. Myslím si, že to musí byť alibizmus, pretože už tri roky nedostal žiadnu lekársku starostlivosť, diagnózu ani liečbu. Alibi za posledné tri roky a alibi pre budúcu lekársku nečinnosť. Odviedli ho do cely, kde čoskoro zistil, že jeho telefónna karta je zablokovaná a nemôže sa s nikým spojiť – dodáva Sonja

 

“Deje sa tam niečo mimoriadne podozrivé a nebezpečné. Takto môže doslova zmiznúť človek bez toho, aby sa vedelo, kde, kedy, kto a prečo ho odviezol, a to pod tou najobludnejšou zámienkou, že ho museli previezť do nemocnice, bez akýchkoľvek ďalších informácií. Jeho ďalší osud je úplne neznámy. Je mojou povinnosťou informovať o tom verejnosť, pretože nemám prístup k príslušným inštitúciám a zdá sa, že nemajú chuť sa tým zaoberať, čím otvorene ohrozujú aj základné právo na život”, – uzavrela Sonja. Pripomeňme, že podobné veci sa dejú aj v prípade generála Ratka Mladiča. Mladič aj Karadžič sú systematicky pomaly zabíjaní, pretože poznajú celú pravdu o rozpade Juhoslávie a minulej vojne ako účasť zvonka a “pomoc” Západu.

 

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok