Sudca zamietol žalobu ACLU, aby Florida nevarovala voličov pred radikálnym pro-potratovým dodatkom

Sudca zamietol žalobu ACLU, aby Florida nevarovala voličov pred radikálnym pro-potratovým dodatkom

Krajne ľavicová Americká únia občianskych slobôd (ACLU) prehrala súdny spor, v ktorom sa snažila prinútiť DeSantisovu administratívu, aby prestala informovať verejnosť o nepríjemných detailoch pripravovanej volebnej iniciatívy, ktorá má zakotviť potraty na požiadanie do floridskej ústavy.

Doplnok 4, takzvaný “Doplnok na obmedzenie vládnych zásahov do potratov”, uvádza, že “žiadny zákon nesmie zakazovať, trestať, odkladať alebo obmedzovať potraty pred životaschopnosťou alebo ak je to nevyhnutné na ochranu zdravia pacientky”podľa rozhodnutia poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.Ak by bol prijatý, vyžadovalo by to, aby bol potrat povolený z akéhokoľvek dôvodu pred “životaschopnosťou” plodu a zákazy po“životaschopnosti” by v skutočnosti stratili zmysel tým, že by sa z neho vyňali všetky potraty, o ktorých potratár tvrdí, že sú zo “zdravotných” dôvodov. V prípade úspechu by sa zrušil šesťtýždňový zákaz potratov na Floride.

Potrat – zničenie nevinného nenarodeného dieťaťa – je vždy vážne nemorálny a nikdy nie je potrebný ani ospravedlniteľný z údajných “zdravotných” dôvodov.

Novela zdanlivo hovorí, že “nemení ústavnú právomoc zákonodarcu’vyžadovať oznámenie rodičovi alebo opatrovníkovi pred tým, ako maloletá osoba podstúpi interrupciu.”Mnohí, ako napríklad republikánsky guvernér Ron DeSantis, však upozornili, že “je rozdiel medzi súhlasom,”ktorý vyžaduje súčasný zákon, “a oznámením. Oznámenie sa uskutočňuje až potom. Súhlas je samozrejme odkladacia podmienka. Urobili to preto, lebo vedia, že ísť po rodičovských’právach je zraniteľné.

DeSantis pracoval proti novele na rôznych frontoch, vrátane webovú stránku Floridskej agentúry pre správu zdravotnej starostlivosti (AHCA), ktorá obsahuje komplexné informácie o súčasnom floridskom’zákone o interrupciách, službách dostupných pre tehotné ženy a dôkladnú analýzu škodlivosti dodatku 4’vrátane toho, ako sa jeho účinky líšia od toho, ako ho prezentujú jeho zástancovia.

AcLU podala žalobu, aby zabránila AHCA vyjadriť sa k tomuto opatreniu, ale 30. septembra súd druhého súdneho obvodu túto organizáciu pokarhal, Liberty Counsel reportuje.

“Vo volebnej kampani za týchto okolností politická moc vyhradená ľudu v článku I, oddiel 1 floridskej ústavy znamená, že nie je úlohou súdov zasahovať do tejto referendovej kampane a rozhodovať o tom, čo bude môcť ľud zvážiť,” rozhodol sudca Jonathan Stafford. “Ústava nenaznačuje dôvod, aby súdy zasahovali do kampane tým, že rozhodnú, ktoré argumenty za a proti návrhu sú opodstatnené alebo zavádzajúce.”

Stafford ďalej nezistil “žiadne dôkazy” o zavádzaní voličov zo strany štátu. “Väčšia škoda by pravdepodobne vznikla verejnému záujmu, ak by súdy zasahovali, neobmedzené zmysluplnými dôkazmi, v posledných týždňoch sporných volieb vo veciach veľkého verejného záujmu a kontroverzie,” napísal. “Súdnictvo musí dôverovať ľuďom, aby rozhodli, ktoré informácie sú pre nich dôležité.”

Potratová lobby mala veľký úspech, keď využívala nepravdivé tvrdenia, že pro-life zákony sú nebezpečné, na vyvolanie strachu z tejto problematiky medzi širokou verejnosťou, najviditeľnejšie v oblasti štátnych ústavných dodatkov, ktoré vyhlasovali “práva” na potrat za imúnne voči budúcej legislatíve. 

Pro-liferom sa buď nepodarilo prijať pro-life dodatky, alebo zastaviť pro-potratové dodatky v Kalifornii, Kentucky, Michigane, Montane, Vermonte a Ohiu, čo vyvolalo mnoho rozhovorov medzi zástancami života o potrebe vypracovať nové stratégie na ochranu života pri volebných urnách, ako aj diskusiu medzi republikánmi o politických dôsledkoch pokračovania v zaujatí jasného pro-life postoja.

Zmeny ústavy si na Floride vyžadujú 60 % hlasov (na rozdiel od prahu jednoduchej väčšiny v štátoch ako Michigan a Ohio) a polly sa nezhodli, či ju dodatok môže dosiahnuť. 

Výsledok môže závisieť od toho, ako dobre dokážu zástancovia života šíriť skutočnú skutočnosť, čo dodatok 4 robí. Prieskum verejnej mienky spoločnosti NextGen Polling zistil, že zatiaľ čo celkovo 57 % respondentov podporilo tento dodatok, 64 % republikánov, 34 % demokratov a 43 % nezávislých respondentov ho podporilo menej, keď boli informovaní, že by mohol zmierniť štandardy toho, kto skutočne vykonáva zákrok, pre nelekárskych pacientov.

DeSantis tiež podnikol viacero krokov v boji proti novele, vrátane spomínanej informačnej kampane o AHCA, založeniapolitického výboru zameraného na jej odmietnutie, lobbying ďalších floridských republikánov, aby sa ozvali, vyšetruje možné podvodné podpisy na petícii, ktoré boli použité na jeho presadenie, a nedávny celonárodný deň modlitieb za ochranu života na Floride’pro-life.

Medzi tým a bezprecedentnou miliónovou výhodou registrácie voličov v slnečnom štáte sú obe strany hlboko zainteresované na výsledku boja o potraty na Floride’na jeseň tohto roku, ktorý bude buď pokračovať, alebo zlomí tento trend.