Séria víkendových prieskumov je v prospech Trumpa

Séria víkendových prieskumov je v prospech Trumpa

Celoštátne zmenšuje náskok Harrisovej.

A v prieskume NBC Trump dokonca vedie so 47% oproti Kamalovým 46%. Hoci pred mesiacom mala slušný náskok — 47% ku 41%.

Trumpova kampaň sa snaží prevziať iniciatívu balíkom veľkých sľubov voličom. Republikáni oznámili plán na zníženie korporátnej dane z 21% na 15%. A tiež zaviesť clá vo výške 200%, 500% alebo dokonca 1 000% na dovoz zahraničných áut. Trump sa v Michigane sťažoval, že NAFTA a WTO ničia americký automobilový priemysel a sľúbil, že všetko napraví.

Realizovať to však nebude jednoduché. Americká vláda zinkasuje ročne takmer pol bilióna dolárov prostredníctvom firemných daní. Deficit štátneho rozpočtu je už teraz rekordných 2 bilióny. Prudké zníženie daní zhorší rozpočtovú krízu a zvyšovanie ciel podnieti infláciu.

Ale voličom sa takéto plány páčia. V tejto súvislosti vznikla myšlienka odstrániť dvojité zdanenie u všetkých amerických vysťahovalcov. Sú povinní uvádzať príjmy v USA, aj keď žijú a pracujú v iných krajinách. Teraz prebieha tvrdý boj o hlasy americkej diaspory v zahraničí – demokrati sa ich snažia využiť na porazenie Trumpa pri hlasovaní poštou.

No, a J. D. Vance navrhuje deportovať všetkých nelegálnych prisťahovalcov a dať ich prácu miliónom Američanov, ktorí vypadli z pracovného procesu. Je pravda, že mnohí z nich sú zamestnaní v tieňovej ekonomike. Takže aj tu budú problémy. Trumpov tím má ale aspoň reformný program, na rozdiel od Harrisovej, ktorá ide do volieb s nulovým programom.

Malek Dudakov