Kardinál Steiner z Dikastéria pre zasvätený život pripustil zavedenie ženského diakonátu. Aj biskup Sinayobye z údajne konzervatívnej Afriky

Kardinál Steiner z Dikastéria pre zasvätený život pripustil zavedenie ženského diakonátu. Aj biskup Sinayobye z údajne konzervatívnej Afriky

15. októbra 2024  


Krátke správy

Kardinál Leonardo Ulrich Steiner síce pochádza z Brazílie, kde sídli v arcidiecéze Manaus, avšak je nemeckého pôvodu a tak šťastlivo v jednej osobe spojil nemeckú liberálnu teológiu s juhoamerickou Teológiou oslobodenia.

Kardinál Leonardo Ulrich Steiner
zdroj: wikimedia commons

Vzhľadom na túto prednosť a svoju lokalizáciu v krajine pralesov, Indiánov a dekolonizácie, sa stal arcibiskup Steiner jedným z najpokrokovejších brazílskych biskupov a účastníkov tzv. Amazonskej synody. V roku 2022 ho pápež František vymenoval za kardinála. O jeho pokrokových názoroch sme už na portáli Christianitas.sk písali:

https://christianitas.sk/novy-kardinal-leonardo-u-steiner-synodalna-cesta-v-nemecku-je-sanca-pre-cirkev/

https://christianitas.sk/novy-kardinal-bude-presadzovat-ideologiu-lgbt-podla-neho-homosexualne-zvazky-nie-su-moralnym-problemom-ani-hriechom/

https://christianitas.sk/brazilsky-pro-lgbt-kardinal-chce-aby-amazonske-zeny-udelovali-sviatost-krstu-biskupi-by-nemali-v-dieceze-ani-hlasovat-rozhoduje-spolocenstvo/

Ako vidno, aj otec arcibiskup sa progresívne vyvíja a jeho reformné požiadavky sa vzhľadom na Cirkev neustále stupňujú, podobne ako je tomu aj pri iných pokrokových prelátoch.

Napriek tomu, že sa momentálne tvári (alebo tvárila?) Svetová synoda, že svätenie žien je pasé, pričom v podobnom duchu oficiálne vystupuje aj poverený strážca doktríny kardinál Fernández, kardinál Steiner, ktorý má zrejme dobrý nos a cíti západný vietor v synodálnych plachtách, sa nedá zmiasť.

V sobotu pripustil znovuzavedenie diakonátu žien. V tejto súvislosti označil tiež úlohu žien v „amazonskej cirkvi“ za zásadnú. Ohľadom diakonátu žien nabáda na neustálu diskusiu, takže podobne ako väčšina pokrokových katolíkov neverí, že niečo je v rámci tejto kauzy už definitívne uzavrené:

Nesmieme prestať diskutovať a uvažovať. A ak dospejeme k záveru, že v minulosti existoval ženský diakonát, prečo ho nezaviesť znovu, tak ako bol znovu zavedený trvalý diakonát mužov?

Takže ono na túto tému doposiaľ nebolo povedané nič definitívne, čo by vylučovalo možnosť o nej ďalej diskutovať? Evidentne predsa bolo akékoľvek svätenie žien toľkokrát záväzne odmietnuté Cirkvou, že je zbytočné to aj vypisovať. Naposledy v oficiálnom texte aj Jánom Pavolom II.

No ale to už asi neplatí, to bolo dávno… Platiť bude zrejme len to, čo chceme dnes a teraz. A kto to neuzná, ten bude tradicionalistickým nenávistníkom.

Správu priniesol španielsky portál Religion Digital, ktorému kardinál poskytol rozhovor počas svojej návštevy v portugalskej Fatime, kam si odskočil zo Svetovej synody v Ríme, ktorej je účastníkom. Jeho slová preto zaiste nie sú len bezvýznamnou túžbou.

Zároveň sa v rozhovore priznal, že ženám, ktorým umožňuje v amazonských pralesoch oficiálne krstiť, „kladie ruky na hlavu“. Chce tým naznačiť, že simuluje akúsi napodobeninu svätenia? Dáme sa prekvapiť…

V roku 2022 vymenoval pápež František kardinála Steinera za člena Dikastéria pre inštitúty zasväteného života a pre spoločenstvá apoštolského života. Môžeme teda vzhľadom k tomu predpokladať, ako aj vzhľadom na jeho účasť na prebiehajúcej Svetovej synode, že je do zákulisných pohybov dostatočne „zasvätený“.

Synodálnou útechou môže pre nás byť, že nejde o nejakú osamelú partizánčinu, ale o pomalé udomácňovanie sa určitej idey v hlavách synodálnych predstaviteľov. K podobným výsledkom svojich úvah dospel aj biskup Edouard Sinayobye z rwandského Cyangugu, ktorý sa zúčastnil na pondelkovej tlačovej konferencii Svetovej synody.

Portál InfoVaticana referuje:

Hoci sa teoreticky predpokladá, že domorodý africký episkopát je vždy konzervatívnejší a vernejší doktríne, Monsignor Sinayobye prekvapil vyjadrením svojho osobného názoru.“

A aký je jeho osobný názor na ženský diakonát?

Biskup z Cyangugu v súvislosti s možnosťou žien byť diakonkami uviedol, že ide o otázku, ktorá sa skúma „s veľkou vážnosťou a pozornosťou, berúc do úvahy svetlo, ktoré ponúka učenie Cirkvi“. Monsignor Sinayobye k vlastnému názoru spresnil, že ako biskup je v úplnom spoločenstve s ostatnými biskupmi a najmä s pápežom, a preto nemá problém prijať ženský diakonát, pretože „nejde o city, sme pastieri Božieho ľudu, strážcovia viery, naše city a naša citlivosť sa nepočítajú, nie sú prvoradé, sme v spoločenstve.“

A toto spoločenstvo, v ktorom je s „ostatnými biskupmi a najmä pápežom“, už prijalo ženský diakonát, keď Jeho Excelencia hovorí, že nemá problém ho prijať?

BM

Zdroj: Religion Digital, Katholisch.de, titulný ilustračný obrázok, zdroj – wikimedia commons

PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 €
10 €
20 €
50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)