Trump povedal, že zváži obnovenie politiky Mexico City proti financovaniu potratov v zahraničí

Trump povedal, že zváži obnovenie politiky Mexico City proti financovaniu potratov v zahraničí

Krátko pred vystúpením vo štvrtok večer na výročnej večeri Al Smith Memorial Dinner sa bývalý prezident a republikánsky kandidát na prezidenta v roku 2024 Donald Trump rozprával s Raymondom Arroyom z EWTN’o celom rade otázok, ktoré zaujímajú katolíkov, a povedal, že sa bude veľmi vážne zaoberať “obnovením politiky Mexico City”.

Počas rozhovoru sa Arroyo opýtal: “Obnovíte politiku Mexico City, ktorá zakazuje medzinárodné výdavky na potraty?“”

“No, bol som jediný, kto to urobil,” reagoval Trump. “Ako viete, žiadny iný prezident to neurobil. A my’sa na to budeme veľmi dobre a vážne pozerať: Inými slovami, ako sa to porovnáva a konkuruje štátom. Ale budeme’sa na to veľmi vážne pozerať.“”

V skutočnosti Trump nebol “jediný”, ktorý obnovil politiku Mexico City, ktorá zakazuje mimovládnym organizáciám používať peniaze daňových poplatníkov na plánované potraty v zahraničí. Prvýkrát túto politiku zaviedol prezident Ronald Reagan v roku 1984 a prezident George W. Bush ju obnovil v roku 2001. Už desaťročia sa považuje za samozrejmé, že demokratickí prezidenti krátko po nástupe do funkcie túto politiku zrušia a republikánski prezidenti ju obnovia.

Hnutie za život v drvivej väčšine podporilo Trumpa vo voľbách v rokoch 2016 a 2020, v ktorých Trump kandidoval na pro-life platformách a medzi ktorými Trump založil solidne pro-life výsledkyv úrade, ktorých najvýznamnejším prvkom boli traja sudcovia Najvyššieho súdu, ktorých nominoval a ktorí sa pripojili k väčšine, ktorá zvrátil Roe v. Wade.

Tento vzťah sa však v posledných dvoch rokoch naštrbilo, pričom Trump sa v otázke života posunul prudko do stredu na pozadí populárnych dojmov, že jasný pro-life postoj sa stal politickou zodpovednosťou (čo mnohí pro-liferi rozporujú). Teraz je protiďalším federálnym opatreniam v oblasti potratov, podporuje povolenie distribúcie potratových tabletiek poštou, kritizuje štáty za príliš “prísne” zákazy potratov a dokonca vyhlásil, že by vetoval zákaz potratov, ak by sa dostal na jeho stôl. Vďaka tejto práci si pripisuje zásluhy o to, že GOP “je menej radikálna” v otázke potratov, a to aj tým, že dal prepísať národnú platformu Republikánskej strany tak, aby odrážala jeho názory a priority.

Odhliadnuc od spomínanej debaty o politickej stratégii, obhajcovia Trumpovho’obratu zdôrazňujú, že by sa prinajmenšom vrátil k niektorým pro-life exekutívnym opatreniam zo svojho prvého funkčného obdobia, ako je obnovenie Mexico City a ďalšie kroky na zníženie federálneho financovania potratového priemyslu’

Najnovšími výrokmi Trump zrejme pokračuje v trende naznačovania takýchto krokov bez toho, aby sa k nim priamo zaviazal. V novej republikánskej platforme sa už nespomína politika Mexico City, financovanie potratov daňovými poplatníkmi ani zrušenie financovania plánovaného rodičovstva a začiatkom tohto mesiaca Trumpov’kandidát, americký senátor JD Vance z Ohia, povedal, že “v otázke defundovania plánovaného rodičovstva, pozrite, myslím, že náš názor je taký, že si nemyslíme, že by daňoví poplatníci mali financovať pozdnépotraty” (zvýraznenie pridané).

Trumpov’obrat v otázke interrupcií znechutil mnohých pro-liferov, ktorí boli kľúčom k jeho pôvodnému víťazstvu v roku 2016, čo medzi mnohými vyvolalo diskusiu o tom, či v novembrových voľbách voliť, alebo sa zdržať hlasovania.

Demokrati’však zároveň naďalej podporujú komplexný krajne ľavicový politický program očakáva, že väčšina konzervatívcov a republikánov bude naďalej rezignovane akceptovať jeho preferencie.

Trumpova’súperka, demokratická viceprezidentka Kamala Harrisová, kandiduje na absolutistickú platformu potratov na požiadanie, ktorá zahŕňa financovanie potratov z daní daňových poplatníkov, pričom je proti všetkým obmedzeniam tejto praxe, podpísaniu zákona, ktorý núti všetkých 50 štátov opäť povoliť interrupcie, a najnovšie zrušila senátny filibuster, aby takýto zákon dostala na svoj stôl. Vo svojich prejavoch sa pustila do propagovania interrupcie ako normálneho zákroku, ktorý možno vykonať z akéhokoľvek dôvodu, ktorý si žena želá, napríklad zbaviť sa dieťaťa, ktoré by jej prekazilo kariérne plány. 

Harrisová v súčasnosti vedie nad Trumpom o 1,6 % v RealClearPolitics’priemere ľudového hlasovania a približne o 3 % podľa RaceToTheWH, ale rozdiely zostávajú mimoriadne tesné vo výkyvových štátoch, ktoré rozhodnú o výsledku Electoral College, najmä vďaka spojeniu Harris’ s a odmietnutie dištancovať sa od Bidenovej administratívy a jej výsledkov v oblasti hospodárstva a hraníc.