Donald Trump hovorí Raymondovi Arroyovi: "Katolícka cirkev sa mi veľmi páči

Donald Trump hovorí Raymondovi Arroyovi: "Katolícka cirkev sa mi veľmi páči

Prezident Donald Trump včera večer povedal moderátorovi EWTN Raymondovi Arroyovi, že má Katolícku cirkev “veľmi rád”

Arroyo sa s bývalým prezidentom rozprával pred výročnou večerou Al Smitha.

Trump na Arroyovu otázku o komentároch pápeža Františka” na adresu oboch kandidátov povedal, že je “úplne za náboženstvo” a má “Katolícku cirkev veľmi rád”. Minulý mesiac František povedal  “kto je menšie zlo, táto dáma alebo tento pán? Neviem, každý si to vo svedomí myslí a robí” a prirovnal Trumpov”všeobecne reštriktívny postoj k imigrácii k Harrisovej”podpore potratov.

Na otázku, čo tým chcel pápež František povedať, Trump odpovedal (možno v žerte):

No, myslím, že chce, aby ma volili. A ja zastávam naozaj všetko, čo zastávate vy a čo zastáva Cirkev. A ona to’nerobí. Ona’je úplne iný typ človeka. Je to marxistka. Jej otec bol marxista a stále je marxista. A poviem vám, že nie sú veľkými fanúšikmi náboženstva. A’nehovorím len o katolíckom náboženstve, hovorím’o akomkoľvek náboženstve.

Trump má však zmiešané skúsenosti, pokiaľ ide o katolícke sociálne otázky. V jeho prospech hovorí opozícia proti chirurgickému a chemickému mrzačeniu detí s pohlavnou vadou a proti súťaženiu mužov v ženských’športoch. Ako prezident tiež vo všeobecnosti uprednostňoval náboženskú slobodu a vymenoval troch sudcov Najvyššieho súdu, ktorí hlasovali za zrušenie rozsudku vo veci Roe v. Wade. Odňal tiež plánovanému rodičovstvu a ďalším predajcom potratov časť dolárov daňových poplatníkov a znovu zaviedol a rozšíril politiku Mexico City. Táto politika zakazuje, aby zahraničná pomoc išla na potraty a organizáciám, ktoré potraty vykonávajú.

Tiež sa však tesne spojil s pro-LGBT skupinami a jeho kampaň podporuje dostupnosť nebezpečných a smrtiacich potratových liekov. Odmietol sa tiež zaviazať k akémukoľvek federálnemu obmedzeniu potratov, hoci jeho protikandidát J. D. Vance povedal, že Trump je otvorený pre zrušenie financovania plánovaného rodičovstva. Trump povedal, že bude hlasovať proti radikálnemu dodatku o potratoch na Floride po tom, ako pôvodne naznačil, že si myslí, že ochrana nenarodených detí od šiesteho týždňa je v tomto štáte’príliš obmedzujúca.

RELEVANTNÉ: Trump nazýva rozhodnutie Kamaly Harrisovej’ vynechať Al Smithovu večeru ‘veľmi neúctivým’ voči katolíkom

Trump čelil kritike za výrok, že podporuje “reprodukčné práva” a za podporu povinného poistného krytia oplodnenia in vitro, ktoré ničí embryá. Podporoval však niektoré kresťanské záujmy, ako napríklad “rodinné hodnoty,”, čím si vyslúžil podporu skupiny Katolíci za Trumpa. Včera večer Trump povedal, že je otvorený udeleniu náboženských výnimiek z jeho mandátu na IVF.

Kampaň Harrisovej-Walzovej však podporuje potraty počas všetkých deviatich mesiacov tehotenstva bez akýchkoľvek obmedzení. Tim Walz ako guvernér Minnesoty tiež podpísal zákon, ktorý umožňuje súdom dočasne  odobrať starostlivosť o dieťa rodičom, ktorí nechcú, aby ich deti s pohlavnou zmenou podstúpili nezvratné operácie a lieky, aby vyzerali ako opačné pohlavie. Ako senátorka USA Kamala Harrisová spochybnila spôsobilosť kandidáta na katolíckeho sudcu’kvôli jeho členstvu v Rytierskom ráde Kolumbus. Bidenova-Harrisova administratíva tiež zatvárala otcov podporujúcich život a rodičov, ktorí sa vyjadrili proti sexualizovanému obsahu v školách, prirovnávala k domácim teroristom.

Arroyo sa včera večer Trumpa pýtal aj na jeho nedávne zverejnenia  katolíckeho obsahu na sociálnych sieťach, vrátane post “Všetko najlepšie k narodeninám Márie” na sviatok Narodenia Panny Márie a svätého archanjela Michala modlitby. Trump počas mítingov hral aj “Ave Maria” (Zdravas Mária).

“Hovorí to voličom niečo o vašej duchovnej ceste?“ opýtal sa Arroyo.

“Nie, nemyslím si to. Pre mňa je to’len krásne,”povedal Trump. “Teda, pozerám sa na to celé, na slová a obrázky. Tie obrázky sú také krásne.”

“A áno, dal som tam nejaké veci. Niekto iný mi položil tú istú otázku,”povedal. “A je to’naozaj tak. Myslím si, že je to’naozaj veľmi krásne.“”

Trump má údajne pri posteli aj sochu svätého archanjela Michala.

V júni Otec James Altman pre LifeSiteNews povedal, že ho hollywoodsky filmový producent Oscar Delgado aby dostal sochu svätého Michala do rúk bývalého prezidenta a aby sa mu postaral o to, aby sa dostal do rúk. Kňaz si nebol istý, či sa mu to podarí, a tak si sošku zobral so sebou do Mar-a-Lago, kde ju predstavil Barronovi Trumpovi. Altman potom odovzdal sošku Barronovi, aby ju odovzdal svojmu otcovi.

“Tak som bol požehnaný Božou prozreteľnosťou, že som narazil na jediného človeka, ktorému som to mohol dať a ktorý by mu to mohol odovzdať,” povedal Altman.“A dozvedel som sa, že ju má teraz’na stole a možno aj na stolíku.”

RELATED: Trump hovorí, že náboženská výnimka z mandátu na umelé oplodnenie je ‘celkom dobrý nápad’