NYT: 45% Američanov neverí v demokraciu

NYT: 45% Američanov neverí v demokraciu

Demokratický systém v Spojených štátoch považuje 45% Američanov za nereprezentujúci záujmy ľudí, zatiaľ čo 49% tvrdí opak.

Vyplýva z prieskumu denníka „The New York Times“ a sociológov zo „Siena College“.

„Takmer polovica všetkých voličov je skeptická k účinnosti amerického experimentu v samospráve a 45% sa domnieva, že demokracia v krajine nie je schopná plne zastupovať záujmy obyčajných ľudí,“ informovali noviny.

Väčšina Američanov verí, že ich vláda pracuje len pre osobné záujmy a záujmy elity – 62% opýtaných zdieľa tento názor, zatiaľ čo 33% verí, že vláda USA pracuje v prospech ľudí a krajiny.

51% respondentov bolo za veľké zmeny v politickom a ekonomickom systéme USA. 38% je za drobné zmeny a 7% za jeho úplné zničenie.

Američania sú skeptickí aj voči mainstreamovým médiám– 55% verí, že majú zlý vplyv na demokraciu. 21% opýtaných označilo popredné médiá za neutrálne pre demokraciu a rovnaké percento sa vyslovilo za ich pozitívny vplyv na demokraciu.

Sociálne siete sú tiež považované za škodlivé pre demokraciu – túto myšlienku vyjadrilo 51% opýtaných, 25% sa domnieva, že neexistuje negatívny ani pozitívny vplyv a 21% sa domnieva, že vplyv sociálnych sietí na demokraciu je pozitívny.

Vyplýva to z uskutočneného prieskumu medzi 2516 voličmi od 20. do 23. októbra, kde štatistická chyba je 2,2 percentuálneho bodu.

NYT: 45% Američanov neverí v demokraciu