Pitie hroznového muštu sa spája so zníženým rizikom impotencie

Pitie hroznového muštu sa spája so zníženým rizikom impotencie

Čínski urológovia skúmali vzťah medzi konzumáciou rôznych štiav a prípadmi erektilnej dysfunkcie u amerických mužov. Analýza zistila štatisticky významnú koreláciu medzi pravidelným pitím hroznovej šťavy a nižším výskytom takýchto porúch.

Erektilná dysfunkcia (ED) je bežným problémom u mužov, najmä po 40 rokoch. Medzi jej príčiny patria následky úrazov, chronické ochorenia, vedľajšie účinky liekov, stres, depresia, konzumácia alkoholu a ďalšie faktory.

Vedci a lekári na celom svete pokračujú v hľadaní účinných spôsobov liečby a prevencie tejto poruchy. Jedna predchádzajúca laboratórna štúdia ukázala potenciálne výhody šťavy z granátového jablka pre ED. Niekoľko ďalších vedeckých štúdií uvádza možné pozitívne účinky citrónovej šťavy a horkého pomarančového džúsu na ED.

Klinické údaje na podporu korelácie medzi spotrebou šťavy a rizikom erektilnej dysfunkcie však stále chýbajú. Nedávny príspevok k tejto oblasti poskytli lekári z Urologického oddelenia Všeobecnej nemocnice lekárskej univerzity v Tianjin. Ich článok bol nedávno uverejnený v časopise The Aging Male.

Urológovia použili údaje zozbierané v rokoch 2003 – 2004 v rámci amerického národného programu National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Venuje sa hodnoteniu zdravia a výživy obyvateľov USA a zahŕňa fyziologický výskum a prieskumy.

Na základe špecifických kritérií bolo na analýzu vybraných 1 532 účastníkov programu s priemerným vekom 47,2 roka. Celkovo 510 mužov malo diagnózu erektilnej dysfunkcie, pričom ďalších 1022 mužov tvorilo kontrolnú skupinu. Pomocou štatistických metód lekári skúmali súvislosť medzi ED a pitím rôznych druhov štiav, vrátane hroznového, paradajkového, ananásového, pomarančového a jablkového, ako aj konzumáciou mlieka a nealkoholických nápojov alebo nealkoholických nápojov.

Pri posudzovaní korelácie lekári použili tri modely. Prvá úprava bola vykonaná pre rizikové faktory ED ako je vek, úroveň príjmu a index telesnej hmotnosti, zatiaľ čo druhá zohľadnila etnickú príslušnosť, rodinný stav a vzdelanie, zlé návyky, cukrovku, vysoký krvný tlak a hladinu cholesterolu. Tretí model zahŕňal úpravy hladín testosterónu a depresie.

Výsledkom bolo zistenie, že muži, ktorí pili hroznovú šťavu päťkrát alebo viackrát týždenne, mali o 79 % nižšie riziko, že zažijú erektilnú dysfunkciu, ako účastníci NHANES, ktorí šťavu nikdy nepili. Ďalšia analýza zohľadňujúca mätúce faktory koreláciu potvrdila.

Najvýraznejšia asociácia bola zistená vo vekovej skupine nad 40 rokov (zníženie pravdepodobnosti erektilnej dysfunkcie o 83 %). Medzi mladšími mužmi bolo pravidelné pitie hroznovej šťavy spojené len s 27 % nižším rizikom ED. Nebol zistený podobný vzťah so žiadnym z ostatných skúmaných nápojov.

Pri vysvetľovaní priaznivého účinku čínski lekári poznamenali, že hroznová šťava, najmä červené odrody, je bohatá na fenolové zlúčeniny s antioxidačnými vlastnosťami. Predpokladá sa, že hrozno a jeho šťava podporujú zdravé tkanivo krvných ciev, črevný mikrobióm a znižujú hladinu cholesterolu. Odborníci na výživu a lekári však varujú, že týmto produktom by sa mali vyhýbať tí, ktorí trpia obezitou a cukrovkou, žalúdočnými vredmi, kolitídou, črevnými poruchami, ktoré sú sprevádzané kvasením a radom ďalších chorôb.

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info



Post Views:
19